Quantcast
Ψάχνουν απεγνωσμένα να καλύψουν 62.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό - Σε ποιες θέσεις εντοπίζονται τα κενά - enikonomia.gr
share

Ψάχνουν απεγνωσμένα να καλύψουν 62.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό – Σε ποιες θέσεις εντοπίζονται τα κενά

δημοσιεύτηκε:

Από την 1η Μάιου αρχίζει η τουριστική σεζόν και όμως ακόμη και σήμερα σχεδόν 62.000 θέσεις περιμένουν υπαλλήλους για να τις καλύψουν, υπαλλήλους οι οποίοι ωστόσο δεν εμφανίζονται ποτέ!  Ο εγχώριος τουρισμός στρέφεται σε «δανεικούς» εργαζομένους από τρίτες χώρες, όπως η Αλβανία, η Μολδαβία, τα Σκόπια, η Σερβία, ακόμη και το Μπαγκλαντές, εντούτοις ούτε αυτοί επαρκούν αριθμητικά. Για την ακρίβεια δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν το 1/7 των «κενών» θέσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Οι νέοι στη χώρα μας δείχνει να έχουν γυρίσει για τα καλά την πλάτη στην τουριστική βιομηχανία, που μεταξύ άλλων για να προσελκύσει εργατικό δυναμικό συμφώνησε σε «διπλές» αυξήσεις μισθών!

Ποιες θέσεις έχουν μείνει κενές στην τουριστική βιομηχανία

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως και την περασμένη σεζόν, μία στις 5 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν σε διάφορα πόστα, όπως καμαριέρες, υπάλληλοι ρεσεψιόν αλλά και σε επιτελικές θέσεις όπως ο γενικός διευθυντής ή η προϊσταμένη ορόφου.

Ποιες είναι λοιπόν οι θέσεις που εντοπίστηκαν «κενά»; 

  • Σερβιτόροι (5.164)
  • Receptionist (3.460)
  • Λαντζέρης (2.866)
  • Barista / Barman – Barwoman (2.729)
  • Καθαριστές (2.404)
  • Μάγειρες (2.340)
  • Κηπουροί (1.443)
  • Γενικός Διευθυντής (937)
  • Προϊστάμενη ορόφου (864)

Γιατί αποφεύγουν οι νέοι τις τουριστικές επιχειρήσεις

Σχετική έρευνα υποδεικνύει και τις «ρίζες» του προβλήματος που πλέον μοιάζει να έχει αρχίσει να μονιμοποιείται. Ποιες είναι αυτές;

  • Αλλαγή προσανατολισμού λόγω πανδημίας
  • «Brain drain» και στον τουρισμό
  • Δύσκολες συνθήκες διαμονής (Ακατάλληλα καταλύματα διαμονής)
  • Χαμηλές αποδοχές
  • Μεγάλος όγκος εργασίας – δύσκολα ωράρια.
  • Δεν πληρώνονται για ολόκληρο τον χρόνο Παραμένουν χωρίς εργασία για 4 και 5 μήνες
  • Ανταγωνισμός από άλλους κλάδους όπως η οικοδομή και το λιανικό εμπόριο

Οι περιοχές που κυρίως εντοπίστηκαν οι κενές θέσεις, είναι:

  • Νότιο Αιγαίο 14.346 (24%)
  • Κρήτη 10.808 (18%)
  • Κεντρική Μακεδονία 5.891 (10%)
  • Ιόνια Νησιά 8.378 (14%)

Σε εθνικό επίπεδο εκτιμάται ότι στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2022 καταγράφηκαν 60.225 ελλείψεις θέσεων, από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 23%, με αποτέλεσμα περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις να παρέμεινε κενή. Το ποσοστό έλλειψης ήταν παρόμοιο σε σχεδόν όλα τα τμήματα και κυμαινόταν από 21% έως 24%.

Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: «Απασχόληση και ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία στην αιχμή της θερινής σεζόν 2022».

Πόσοι υπάλληλοι έρχονται «δανεικοί» από τρίτες χώρες

Η «λύση» της εισαγωγής εργαζομένων από τρίτες χώρες αποδείχθηκε «ανεπαρκής», καθώς με την τελευταία υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η δυνατότητα μετάκλησης 9.261 εργαζομένων για τους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων για την περίοδο 2023 – 2024.

Μερικές από τις ειδικότητες που αναμένεται να καλύψουν οι ξένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό αφορούν σε βοηθούς κουζίνας, λαντζέρηδες αλλά και αχθοφόρους, καμαριέρες, κηπουρούς και καθαριστές.

Νέο αυξημένο μισθολόγιο στον τουρισμό

Σε μια προσπάθεια πάντως οι εργοδότες του τουρισμού να προσελκύσουν εργατικό δυναμικό συμφώνησαν σε «διπλή» αύξηση του μισθού: Υπεγράφη μάλιστα νέα που συμφωνήθηκε μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η οποία προβλέπει αύξηση των βασικών μηνιαίων μισθών κατά 5,5 % από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κατά 5 % από 1ης Ιανουαρίου 2024.

Η σύμβαση αφορά σε τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων, για τους οποίους οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται από 1.1.2023 από 835,64 έως 911,34 ευρώ και από 1.1.2024 από 877,43 έως 956,91 ευρώ.

Στους βασικούς μισθούς προστίθενται κατά περίπτωση επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικής απασχόλησης, στολής, ανθυγιεινής εργασίας, τροφής και ύπνου (διαμονής στο ξενοδοχείο). Οι ελάχιστες αμοιβές ισχύουν και για τους εργαζόμενους των ίδιων ειδικοτήτων που απασχολούνται σε εργολάβους στους οποίους αναθέτει εργασίες η ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Για τη θερινή και χειμερινή τουριστική περίοδο η νέα ΣΣΕ προβλέπει:

  1. Στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας καταργείται ο όρος που προέβλεπε τη χορήγηση συνεχών ημερών εβδομαδιαίας ανάπαυσης στους εργαζόμενους με πενθήμερο και παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να κατανέμει τη διήμερη ανάπαυση εντός της εβδομάδας αλλά διακεκομμένα.
  2. Κατά τις ίδιες περιόδους, οι επιχειρήσεις μπορούν να απασχολούν τους μισθωτούς μέχρι και μία ώρα επιπλέον την ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας σε περίοδο έως 8 εβδομάδων δεν υπερβαίνει τις 40 ώρες.
  3. Εφόσον η πληρότητα υπερβαίνει το 70%, επιτρέπεται η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης με πρόσθετη αμοιβή ίση με ένα ημερομίσθιο. Αν πρόκειται για Κυριακή ή αργία, η πρόσθετη αμοιβή είναι ένα ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 75%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.