Quantcast
Ρόδος: Μετρά απώλειες στον τουρισμό - Πότε αναμένουν ανάκαμψη - enikonomia.gr
share

Ρόδος: Μετρά απώλειες στον τουρισμό – Πότε αναμένουν ανάκαμψη

δημοσιεύτηκε:

Οι πυρκαγιές που έπληξαν τη Ρόδο, διέκοψαν την σταθερά ανοδική πορεία του τουρισμού. Η πληρότητα έφτανε ακόμη και το 100% πριν τις φωτιές και όπως αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες εάν δεν μεσολαβούσε η μεγάλη αυτή κρίση, αυτή τη στιγμή θα σημειωνόταν το αδιαχώρητο στο νησί.

Η Ρόδος μετρά απώλειες στον τουρισμό και προσπαθεί να ανακάμψει. Τον Ιούλιο η τουριστική κίνηση σημείωσε βουτιά διακόπτοντας το σερί της αύξησης των τουριστικών αφίξεων κάθε μήνα. Το ακριβές ποσοστό της μείωσης αναμένεται να ανακοινωθεί προσεχώς και πλέον η προσοχή όλων έχει στραφεί στην επόμενη μέρα και στην ανάκαμψη του ροδιακού τουρισμού συνολικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας «Δημοκρατική της Ρόδου», στο δεκαήμερο από 22 έως 31 Ιουλίου αφίχθησαν στη Ρόδο συνολικά 90.000 αλλοδαποί επισκέπτες και αναχώρησαν 150.000.

Οι αναχωρήσεις ήταν συνεπώς περισσότερες από τις αφίξεις, γεγονός αναμενόμενο αφού μεγάλοι τουρ οπερέιτορ ανέστειλαν τα προγράμματά τους στη Ρόδο μέχρι τις 31 Ιουλίου και ορισμένοι μέχρι και τις 13 Αυγούστου.

Ειδικότερα, ηTUI µέχρι και τις 11 Αυγούστου έχει πάψει να προσφέρει «πακέτα» διακοπών στη νότια Ρόδο (Κιοτάρι, Πληµµύρι, Λίνδος, Βλυχά, Γεννάδι, Λάρδος, Πεύκοι), δίνοντας την επιλογή στους τουρίστες είτε της αποζηµίωσης, είτε της αλλαγής ηµεροµηνίας. ∆ιαφορετική είναι η εικόνα στη βόρεια Ρόδο, όπου επαναφέρει τα προγράµµατά της από τις 30 Ιουλίου.

Αντίστοιχα πράττει και η βρετανική Jet2 και Jet2holidays, που έχει επαναφέρει τα «πακέτα» της σε δηµοφιλή θέρετρα, όπως τα Αφάντου, το Φαληράκι, η Ιαλυσός και η Καλλιθέα, αλλά ακυρώνει τα προγράµµατά της µέχρι και τις 13 Αυγούστου σε Γεννάδι, Κιοτάρι και Λαχανιά.

H Thomas Cook εξακολουθεί να προσφέρει τα πακέτα διακοπών της, ενώ κανονικά πραγµατοποιούν πτήσεις από και προς τη Ρόδο η British Airways και οι χαµηλού κόστους Ryanair και EasyJet. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ΤUI, περίπου 1 στους 5 επισκέπτες της στη Ρόδο έχει πληγεί από τις φωτιές κατά τις μέρες που οι φλόγες κατάκαιγαν το νησί. Υπολογίζεται μάλιστα ότι περίπου 70.000 τουρίστες είτε ακύρωσαν, είτε διέκοψαν τις διακοπές τους στο νησί επιστρέφοντας στις χώρες τους.

Πάντως από χθες Τρίτη, έχει αρχίσει να αντιστρέφεται το κλίμα. Ήταν η πρώτη φορά μετά από καιρό που οι αφίξεις επισκεπτών στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» ήταν ελαφρώς περισσότερες από τις αναχωρήσεις. «Δεν μπορούμε να έχουμε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αυτό θα το δούμε μέρα με τη μέρα. Πάντως βλέπουμε ότι ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται περισσότεροι αλλοδαποί επισκέπτες από αυτούς που αναχωρούν. Σταδιακά αναμένουμε ότι θα αυξάνονται οι αφίξεις», δήλωσε ο αερολιμενάρχης Ρόδου Βασίλης Κατταβενάκης.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, το βόρειο τρίγωνο του νησιού και γενικότερα περιοχές που δεν επλήγησαν από τη φωτιά θα ανακάμψουν συντομότερα σε σύγκριση με τη Νότια Ρόδο, όπου η ανάκαμψη θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Περιοχές οι οποίες δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά αναμένεται να ανακάμψουν γρηγορότερα. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανακάμψουν περιοχές της Νότιας Ρόδου».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Τουρισμού έχει συστήσει εκτάκτως help desk στην πόλη της Ρόδου όπου μπορούν να απευθύνονται τουριστικοί φορείς και ταξιδιωτικά γραφεία στα παρακάτω τηλέφωνα: 2241044335 & 2241044330.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.