Quantcast
Σε ρόλο «σεισμογράφου» τα smartphone - enikonomia.gr
share

Σε ρόλο «σεισμογράφου» τα smartphone

δημοσιεύτηκε:

Εφαρμογή που θα μετατρέπει το smartphone του κάθε χρήστη σε σεισμογράφο θα διατίθεται δωρεάν από τις 19 Φεβρουαρίου 2016 στο ηλεκτρονικό κατάστημα «Google Play» σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού «Science Advances», βασιζόμενο σε δηλώσεις ερευνητών.

Πρόκειται για την καινοτόμα εφαρμογή «MyShake», την οποία δημιούργησαν Αμερικανοί σεισμολόγοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή σεισμολογίας, Ρίτσαρντ ‘Αλεν, πρόεδρο του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ ανέφεραν στο περιοδικό «Science Advances»: «Η  εφαρμογή μπορεί να ανιχνεύσει σεισμούς μεγέθους τουλάχιστον πέντε βαθμών, οι οποίοι θα λαμβάνουν χώρα σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το τηλέφωνο».

«Πάντως 93% είναι το ποσοστό επιτυχίας στην ανίχνευση των σεισμών μέσω του smartphone. Χρησιμοποιώντας κανείς τον ενσωματωμένο στη συσκευή τηλεφώνου αισθητήρα επιτάχυνσης, η εφαρμογή «πιάνει» τον σεισμό μερικά δευτερόλεπτα προτού τα σεισμικά κύματα φθάσουν εκεί που βρίσκεται ο χρήστης. Αμέσως ενεργοποιεί στιγμιαία το GPS για να στείλει στο κέντρο συντονισμού τις γεωγραφικές συντεταγμένες του τηλεφώνου», επισήμαναν οι επιστήμονες.

«Αν τουλάχιστον τέσσερα τηλέφωνα ανιχνεύσουν σεισμικό «τρέμουλο» και ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% των υπαρχόντων τηλεφώνων σε μία ακτίνα δέκα χιλιομέτρων, τότε το λογισμικό αυτόματα επιβεβαιώνει την ύπαρξη σεισμού. Χρειάζονται όμως τουλάχιστον 300 smartphones σε μια περιοχή έκτασης 110 επί 110 χιλιομέτρων για να υπολογισθεί η ένταση και το επίκεντρο του σεισμού», προστίθεται στο δημοσίευμα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.