Quantcast
ΣΕΔΗΚ: Ανάδειξη των 25 μνημειακών ελαιόδεντρων της Κρήτης - enikonomia.gr
share

ΣΕΔΗΚ: Ανάδειξη των 25 μνημειακών ελαιόδεντρων της Κρήτης

δημοσιεύτηκε:

Στην ανάδειξη των 25 μνημειακών ελαιόδεντρων της Κρήτης (κατά τα πρότυπα της ελιάς των Βουβών στα Χανιά) για να αυξήσει τον αριθμό επισκεπτών στοχεύει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και άλλους επιστημονικούς φορείς, έχοντας την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό θα προκηρυχθεί ειδική μελέτη, όπως έγινε γνωστό σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην έδρα του ΣΕΔΗΚ στα Χανιά.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης ανέφερε ότι«η προσπάθεια για ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων που βρίσκονται στο νησί και έχουν ηλικία χιλιάδων ετών, είναι σημαντική. Αν υλοποιηθεί, θα προβληθούν και με τον τρόπο αυτό θα προβληθεί και το ελαιόλαδο αλλά θα τονωθεί και η τουριστική ανάπτυξη της ενδοχώρας».

Ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Νίκος Καλογερής επισήμανε ότι: «Η περιφέρεια έχει αποφασίσει να συμβάλλει στην προστασία και ανάδειξη των μνημειακών ελαιόδεντρων, προκειμένου να μπορούν και οι επισκέπτες του νησιού να μπορούν να δουν από κοντά τα ξεχωριστά αυτά μνημεία της φύσης».

Τέλος ο κ. Καλογερής τόνισε με έμφαση πως «στο πλαίσιο της προσπάθειας θα εκπονηθεί μια διεπιστημονική μελέτη ώστε να ωριμάσει το έργο και στη συνέχεια να αναζητηθούν πόροι από το νέο ΕΣΠΑ. Εφόσον χρειαστούν κάποια επιπλέον χρήματα για να προχωρήσει η μελέτη, η περιφέρεια Κρήτης θα μπορέσει να βοηθήσει, καθώς θεωρεί το έργο πολύ σημαντικό. Για να προχωρήσει η ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών γης εντός των οποίων βρίσκονται».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.