Quantcast
Ταξιδιωτικό comeback με... προβλήματα - Πολύωρες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια, ακυρώσεις και τεράστιες ουρές - enikonomia.gr
share

Ταξιδιωτικό comeback με… προβλήματα – Πολύωρες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια, ακυρώσεις και τεράστιες ουρές

δημοσιεύτηκε:

Καλοκαίρι της… υπομονής της Ευρώπης, καθώς μπορεί η ταξιδιωτική κίνηση να έχει ανακάμψει, αλλά οι ελλείψεις εργαζομένων στην αεροπορική βιομηχανία, που επλήγη σοβαρά από την πανδημία, προκαλούν προβλήματα. 

Κατά τη διάρκεια των απανωτών lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, οι αεροπορικές εταιρείες έχασαν δισεκατομμύρια σε έσοδα και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές απολύθηκαν, σύμφωνα με την Independent.

Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που ζητούν αύξηση των μισθών τους λόγω του πληθωρισμού, έχουν προκαλέσει χάος σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια, με τους ταξιδιώτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύωρες καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις πτήσεων και τεράστιες ουρές.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) δήλωσε στο Reuters ότι μεγάλη συμφόρηση είχε σημειωθεί και πριν από την πανδημία και τώρα περιορίζεται σε ορισμένα αεροδρόμια. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τις καθυστερήσεις για την απόκτηση των καρτών ασφαλείας που απαιτούνται για το νεοπροσληφθέν προσωπικό.

Το βράδυ της Τετάρτης (8/6), η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa και η θυγατρική του Eurowings δήλωσαν ότι καταργούν πάνω από 1.000 πτήσεις τον Ιούλιο λόγω έλλειψης προσωπικού. Το πρωί της Πέμπτης (9/6), το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι, ακύρωσε το ένα τέταρτο των πτήσεων εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων που ζητούν αύξηση των μισθών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα περισσότερα προβλήματα προς το παρόν καταγράφονται στα βρετανικά αεροδρόμια. Στα τέλη Μαΐου, η EasyJet ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τουλάχιστον 200 πτήσεις κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών στην Αγγλία επηρεάζοντας περίπου 30.000 επιβάτες ενώ η British Airways ακύρωσε άλλες 140. Η Airlines UK, ο κλαδικός φορέας των αεροπορικών εταιρειών στη Βρετανία, δήλωσε στο BBC ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν περικόψει περίπου 30.000 θέσεις εργασίας από την έναρξη της πανδημίας. Χιλιάδες θέσεις εργασίας περικόπηκαν επίσης από τα βρετανικά αεροδρόμια και τις δραστηριότητες υποστήριξης των αερομεταφορών, οι οποίες απασχολούσαν άλλους 66.000 ανθρώπους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.