Από τη Δευτέρα, 21 Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή το τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες.
Στο πλαίσιο αυτό, τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού εξέδωσαν από κοινού μια διευκρινιστική εγκύκλιο με (3133.4-1/53018/18-07-2025) για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου. Αναλυτικά όπως επισημαίνεται το τέλος κρουαζιέρας επιβάλλεται σε όλους τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που αποβιβάζονται σε ελληνικά λιμάνια:
- ανεξαρτήτως ηλικίας των επιβατών και
- ανεξαρτήτως εάν ο λιμένας αποβίβασης αποτελεί transit port ή homeport.
Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν αφορά:
- τον επιβάτη που αποβιβάζεται εκτάκτως για ιατρικούς λόγους.
- το μέλος του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου που επιθυμεί να αποβιβαστεί σε ελληνικό λιμένα.
Παράλληλα επισημαίνεται πως η πληρωμή του τέλους κρουαζιέρας πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου το οποίο εκδίδεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής (e.hcg.gov.gr) και η οποία λειτουργεί με μέριμνα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.) και διενεργείται από τον ναυτικό πράκτορα ή την εταιρεία κρουαζιέρας ή την ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία του κρουαζιερόπλοιου.
Τι άλλο αναφέρει η εγκύκλιος
Επίσης η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:
Υπόχρεοι για τη δήλωση και καταβολή του τέλους κρουαζιέρας
Οι ναυτικοί πράκτορες κατά την ημέρα απόπλου κρουαζιερόπλοιου από κάθε λιμένα της χώρας όπου αποβιβάστηκαν επιβάτες, δηλώνουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία συνδέονται με χρήση των κωδικών taxisnet, τα στοιχεία που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 3 της σχετικής ΚΥΑ 3133.1/45989/23-06-2025.
Η δήλωση των στοιχείων επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης με τις συνέπειες αυτής. Στην περίπτωση που η εταιρεία κρουαζιέρας διαθέτει ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) ή έχει αναθέσει τη διαχείριση του πλοίου σε ελληνική εταιρεία διαχείρισης (εφεξής ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία) η ως άνω δήλωση δύναται να υποβάλλεται από εκπροσώπους αυτών, κατά περίπτωση.
Προς διευκόλυνση των υπόχρεων παρέχεται η δυνατότητα μέσω της εφαρμογής να υποβάλλεται η δήλωση πέραν από τους ίδιους και από πρόσωπο/ συντάκτη με τους προσωπικούς του κωδικούς taxisnet, το οποίο όμως λειτουργεί εξ ονόματος και για λογαριασμό των υπόχρεων προσώπων (π.χ. υπάλληλος ναυτικού πρακτορείου, εξουσιοδοτημένος λογιστής κ.λπ.).
Υπόχρεοι για την καταβολή του τέλους είναι:
- η εταιρεία κρουαζιέρας,
- ο ναυτικός πράκτορας,
- η ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία, κατά περίπτωση, καθώς και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους ευθυνόμενοι ο καθένας αλληλέγγυα και εις ολόκληρο.
Χρόνος απόδοσης του τέλους κρουαζιέρας
Η απόδοση του τέλους κρουαζιέρας πραγματοποιείται ανά ημερολογιακό τρίμηνο. Ειδικότερα, το τέλος αποδίδεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις δημόσιες υπηρεσίες του μήνα που ακολουθεί το αντίστοιχο ημερολογιακό τρίμηνο. Κατ’ εξαίρεση, για τις αποβιβάσεις που πραγματοποιούνται εντός του 2025, το τέλος αποδίδεται ως εξής:
α) Για τις αποβιβάσεις σε λιμένες της χώρας από την έναρξη ισχύος της (β) σχετικής και έως τις 30/09/2025, το τέλος αποδίδεται έως και τις 31/10/2025,
β) για τις αποβιβάσεις σε λιμένες της χώρας από 01/10/2025 έως και τις 31/12/2025, το τέλος αποδίδεται έως και τις 30/01/2026.
Τρόπος καταβολής του τέλους κρουαζιέρας
Η καταβολή του τέλους κρουαζιέρας διενεργείται μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου το οποίο εκδίδεται αποκλειστικά μέσω της ως άνω ηλεκτρονικής εφαρμογής από την οποία εξάγεται κωδικός πληρωμής RF. Το ως άνω παράβολο δεσμεύεται αυτόματα με την πληρωμή του.
Τι ζήτησε η Σύμη
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως την επιβολή τέλους μιας ημέρας ύψους 3 ευρώ στους επισκέπτες της Σύμης ζήτησε το νησί από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς το επισκέπτονται 300.000 τουρίστες σε ετήσια βάση που δεν διανυκτερεύουν. Υπενθυμίζεται πως παρόμοιο μέτρο εφαρμόζει και η Βενετία. Δηλαδή επιβάλλεται φόρους σε όσους επισκέπτονται τη πόλη και που δεν έχουν κλείσει ξενοδοχείο για να διαμείνουν σε αυτή.