Quantcast
ΞΕΕ: Ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συγκυρίες - enikonomia.gr
share

ΞΕΕ: Ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συγκυρίες

δημοσιεύτηκε:

Την ανάγκη να ρυθμιστεί η οικονομία του διαμοιρασμού επεσήμανε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως είπε ο κ. Βασιλικός πρέπει να υπάρξει ρύθμιση της “οικονομίας διαμοιρασμού” διότι, δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται ένα αρρύθμιστο τοπίο, όπου παρέχονται ανεξέλεγκτα υπηρεσίες φιλοξενίας χωρίς τις προϋποθέσεις και τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται στον υπερυθμισμένο ξενοδοχειακό κλάδο. Μάλιστα,  επεσήμανε ότι σε προορισμούς που δοκιμάζεται η φέρουσα ικανότητα των υποδομών τους κατά τη θερινή περίοδο πρέπει να έχουμε υπόψη πως τα προβλήματα δεν προκύπτουν από τα ξενοδοχεία αλλά από άλλες δραστηριότητες κι αυτό υποστηρίζεται απόλυτα από αριθμούς. «Συνεπώς έχουμε ένα μείζον ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού που πυροδοτεί έντονα κοινωνικά προβλήματα στέγασης και απειλεί ανά πάσα στιγμή να τινάξει στον αέρα τη διεθνή εικόνα των ελληνικών προορισμών. Αν θέλουμε να διαμορφώσουμε το τουριστικό μοντέλο ποιότητας με ορίζοντα τουλάχιστον μια δεκαετίας, ας ξεκινήσουμε από αυτό: Να μπει τάξη στο χάος», σημείωσε ο κ. Βασιλικός.

Ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να προσαρμόζεται στα δεδομένα της εκάστοτε συγκυρίας

Επίσης είπε ότι ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να προσαρμόζεται στα δεδομένα της εκάστοτε συγκυρίας. «Να δώσουμε έμφαση, όχι στο κυνήγι του απόλυτου αριθμού των αφίξεων, αλλά σε ποιοτικούς στόχους που θα δίνουν έμφαση στη μέση διάρκεια παραμονής, στη μέση δαπάνη, στα οικονομικά, κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών» τόνισε

Για τον πρόεδρο του ΞΕΕ η γρήγορη προσαρμογή σε ανάγκες και τάσεις της παγκόσμιας αγοράς θα κάνει και τη διαφορά μέσα στην εποχή της αβεβαιότητας που διανύουμε. «Προσαρμογή παντού. Σίγουρα στις υποδομές που απαιτούν ενίσχυση και άμεση αναβάθμιση ώστε να δώσουν απαντήσεις και στο μεγάλο ζητούμενο της επιμήκυνσης της σεζόν. Εξίσου κρίσιμη διάσταση έχει ασφαλώς και η ποιότητα των καταλυμάτων. Εκ των πραγμάτων πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές στρεβλώσεων, παραπλάνησης, παραοικονομίας, αναξιοπιστίας που προκύπτουν μέσα από την “οικονομία διαμοιρασμού”», ανέφερε.

Ο ρόλος αποταμιεύσεων της προηγούμενης διετίας

Για τον κ. Βασιλικό, φέτος η έντονη επιθυμία του κόσμου να ταξιδέψει και η οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσει την επιθυμία του, οφείλεται και στο γεγονός ότι είχε κάνει αποταμιεύσεις την προηγούμενη διετία. Γεγονός που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σεζόν, όπως εξήγησε. «Ακόμα και τα ακριβότερα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων δεν ανέστειλαν αυτή την επιθυμία, όπως θα αναμενόταν με βάση την παραδοσιακή προσέγγιση του τουρισμού. Όμως, τα δεδομένα αλλάζουν και δεν θα πρέπει να κάνουμε μια απλουστευτική προβολή του σήμερα στο αύριο», σημείωσε.

Δεν έχει νόημα να κάνουμε σημείο αναφοράς και μέτρο σύγκρισης το 2019

Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις του κλάδου το επόμενο διάστημα ο κ. Βασιλικός  τόνισε ότι οι προκλήσεις για τον κλάδο είναι διαρκώς μπροστά, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Γι’ αυτό το λόγο, εξήγησε, δεν έχει νόημα να κάνουμε σημείο αναφοράς και μέτρο σύγκρισης το 2019. «Δεν ζούμε πια στο 2019. Όπως και το 2023 δεν μπορεί να είναι 2022»,  επεσήμανε.

Δεν λύθηκαν τα προβλήματα των ξενοδοχείων

Ειδική αναφορά κάνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ στα κύρια ζητήματα που απασχολούν τα ξενοδοχεία και τόνισε ότι παρά το θετικό πρόσημο της φετινής χρονιάς δεν λύθηκαν τα προβλήματα. «Βγήκαμε από μια διετία μεγάλων απωλειών που άφησαν βαθύ αποτύπωμα στα ξενοδοχεία και βρεθήκαμε μπροστά στην εκτίναξη του λειτουργικού κόστους σε όλες τις κατηγορίες εξόδων, με κορύφωση την ενέργεια και τις προμήθειες προϊόντων και των λειτουργιών των ξενοδοχείων. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας πόλεων και ορεινών προορισμών. Ήταν αυτά που δοκιμάστηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2022 και βρίσκονται ξανά μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα, με πελώριες αβεβαιότητες για τις πληρότητές τους κι αν τελικά θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της λειτουργίας τους», είπε.

Η πιο μεγάλη επιτυχία είναι η συνεργασία

Εν συνεχεία εστίαση εστίασε στη σημασία της συνεργασίας. Όπως είπε  η πιο μεγάλη επιτυχία: «Η συμβολή όλων εμπλεκομένων μερών της τουριστικής αλυσίδας, από την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση μέχρι τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες, στην επιτυχή διαχείριση της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε ο τουρισμός στη σύγχρονη ιστορία του την προηγούμενη διετία. Έτσι καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς και ανταποκριθήκαμε στην υπερσυσσώρευση ζήτησης που εκδηλώθηκε για τον ευρωπαϊκό νότο».

Για το τουριστικό προϊόν της χώρας

Τέλος μίλησε για το τουριστικό προϊόν της χώρας . «Το τουριστικό προϊόν  2022 έχει θετικό πρόσημο για τη μεγάλη πλειοψηφία των προορισμών της χώρας και δημιούργησε την αναπτυξιακή δυναμική που είχε ανάγκη η εθνική οικονομία σε μια εξαιρετικά δύσκολη παγκόσμια συγκυρία», τόνισε π κ.  Βασιλικός. Αφού  πρώτα επεσήμανε ότι δεν λύθηκαν τα προβλήματα των ξενοδοχείων – παρά το θετικό πρόσημο της φετινής χρονιάς – ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε στις προκλήσεις του ελληνικού τουρισμού υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε σημείο αναφοράς και μέτρο σύγκρισης το 2019, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να προσαρμόζεται στα δεδομένα της εκάστοτε συγκυρίας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.