Quantcast
«Ζεστό» κρατικό δωρεάν… χρήμα για καλοκαιρινές διακοπές - Τι ποσά θα πάρουν οι δικαιούχοι και πού τα ξοδεύουν - enikonomia.gr
share

«Ζεστό» κρατικό δωρεάν… χρήμα για καλοκαιρινές διακοπές – Τι ποσά θα πάρουν οι δικαιούχοι και πού τα ξοδεύουν

δημοσιεύτηκε:

«Ζεστό χρήμα» -με την μορφή άυλης κάρτας- για να το ξοδέψουν στους προορισμούς που θα επιλέξουν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν χιλιάδες νοικοκυριά. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ανοίξει το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» στο οποίο μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις όσοι έμειναν εκτός των άλλων προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού όπως εκείνο του ΟΠΕΚΑ και της Δ.ΥΠ.Α.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Για να υποβάλει κάποιος αίτηση θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, όπως ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και 28.000 ευρώ οικογενειακό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε ένα παιδί κατά 1.500 ευρώ.

Πού θα υποβληθούν οι αιτήσεις

Η πλατφόρμα tourism4all.gov.gr, η οποία και θα υποδεχτεί τις αιτήσεις, υπολογίζεται πως θα ανοίξει αύριο Σάββατο 16 του μήνα.

Ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται πως θα φτάσει τους 200.000, ενώ το εκπτωτικό «κουπόνι» η άυλη κάρτα δηλαδή θα μπορεί να εξαργυρωθεί έως και τον Ιούνιο του 2023.

Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση της διαμονής και, κατά περίπτωση, της χρήσης λοιπών τουριστικών υπηρεσιών (μεταφορά, ξενάγηση σε μουσείο, καταδύσεις κ.ο.κ.) μέσω της χορήγησης ειδικών κουπονιών (vouchers) στους δικαιούχους που επιλέγονται.

Το ποσό που χορηγείται είναι σταθερό 150 ευρώ και μπορεί να εξαργυρωθεί σε ξενοδοχεία, τουριστικά πρακτορεία και σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Όλοι οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν διαμονή 2 ή 3 ή 4 ημερών επιδοτούμενη έως και 100% στα καταλύματα .

Εξαργύρωση και σε τουριστικό γραφείο 

Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε τουριστικό γραφείο – πάροχο για τη δημιουργία τουριστικού πακέτου, με συνδυασμό δύο ή και περισσότερων τουριστικών υπηρεσιών. Επιδοτείται το  «πακέτο» που προσφέρει ο πάροχος/τουριστικό γραφείο, με ανώτατο όριο κατ’ άτομο (δικαιούχο ή ωφελούμενο) τα 150 ευρώ.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως βάσει σχετικής διάταξης στην Βουλή, το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τουλάχιστον έως το 2025.

Κοινωνικός τουρισμός και για συνταξιούχους

Μαζί με το πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού, όμως, «τρέχει» ένα ακόμη που αφορά σε συνταξιούχους του eΕΦΚΑ και συγκεκριμένα όσους ανήκαν στον πρώην Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων μπορεί να κάνει αίτηση προκειμένου να εξασφαλίσει συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης διακοπών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, τέως ΟΑΕΔ). Προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους είναι να έχουν καταβάλει κατά τον μήνα Ιούνιο του 2022, την εισφορά στον Ειδικό Λογαριασμό Επαγγελματικής Εστίας (ΕΛΕΕ).

Η εισφορά αφορά στη συμμετοχή συνταξιούχων πρώην ΟΑΕΕ σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Θα χρειαστούν λοιπόν είτε:

  • τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • ή τους κωδικούς της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

Συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που έχουν καταβάλει εισφορά της παρ. 5 του άρθρ. 69 του ν. 3863/2010 κατά τον μήνα Ιούνιο 2022.

Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις

Η πλατφόρμα ανοίγει σταδιακά για την υποβολή αιτήσεων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των δυνητικά δικαιούχων ως εξής:

  • 07.2022 θα υπέβαλλαν αιτήσεις οι δικαιούχοι  που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1,2
  • 07.2022 έκαναν αιτήσεις οι δικαιούχοι  που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 3,4
  • 07.2022 θα υποβάλλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι  που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 5,6
  • 07.2022 θα υποβάλλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι  που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 7,8
  • 07.2022 θα υποβάλλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι  που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 9,0
  • 07.2022 η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για την υποβολή αιτήσεων από όλους τους ενδιαφερομένους ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ τους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.