Quantcast
Αγροτικό ρεύμα: Νέες διευκρινίσεις Μαρινάκη και Σκέρτσου για τα νέα μέτρα στήριξης - enikonomia.gr
share

Αγροτικό ρεύμα: Νέες διευκρινίσεις Μαρινάκη και Σκέρτσου για τα νέα μέτρα στήριξης

δημοσιεύτηκε:

Για το  θέμα του αγροτικού ρεύματος μίλησαν ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αλλά  και  ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Μάλιστα ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε ουσιαστική και δίκαιη την παρέμβαση της κυβέρνησης για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες. «Να πούμε ότι μιλάμε για την πιο έντονη εισαγόμενη ακρίβεια και ειδικά ως προς το ρεύμα επίμονη για δύο χρόνια. Το αγροτικό ρεύμα στηρίχθηκε για περίπου δύο χρόνια κατά 80%-90% από την Κυβέρνηση με έναν μηχανισμό πρότυπο για την Ευρώπη. Δόθηκε περαιτέρω έκπτωση πριν από δύο εβδομάδες » τόνισε ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στην τηλεόραση του  ΣΚΑΙ

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Σκέρτσος για αγρότες: Δίνουμε  φθηνά τιμολόγια ρεύματος που ξεκινούν από τα 9,3 ευρώ για την κιλοβατώρα έως τα 11 λεπτά

«Φτιάξαμε προτάσεις, ουσιαστικά ασκήσαμε πίεση και στην αγορά ενέργειας, των παραγωγών ενέργειας για να δώσουμε απάντηση στο αίτημα το οποίο ήρθε ως προς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί τι κάναμε; Δίνουμε ουσιαστικά ορατότητα και σταθερότητα σε επίπεδο δεκαετίας -το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό- στον αγροτικό κόσμο με φθηνά τιμολόγια ρεύματος που ξεκινούν από τα 9,3 ευρώ για την κιλοβατώρα έως τα 11 λεπτά» είπε από πλευράς του ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο OPEN.

«Αυτό είναι πάρα πολύ κοντά στο αίτημα που υπήρχε για 7 λεπτά το οποίο αφορά μια άλλη περίοδο, μια άλλη εποχή με άλλα κόστη που δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα δηλαδή δεν μπορούμε να δίνουμε ρεύμα κάτω του κόστους παραγωγής» συμπλήρωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Αγροτικό ρεύμα: Τα μέτρα στήριξης

Υπενθυμίζεται πως οι αγρότες ζήτησαν φθηνό αγροτικό ρεύμα με τιμή 7 λεπτά στην κιλοβατώρα. Ο πρωθυπουργός αντιπρότεινε, για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, 9,3 έως 9,5 λεπτά στην κιλοβατώρα έως το 2026 και για τα επόμενα 8 χρόνια 9 λεπτά στην κιλοβατώρα για το ένα τρίτο της κατανάλωσης.

Επίσης επισημαίνεται πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε χθες τα παρακάτω  συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση των τιμών στο ρεύμα για τους αγρότες. Αναλυτικά:

⦁ Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως εξής:

Εκτιμήσεις τιμών: Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής:

⦁ Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
⦁ Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
⦁ Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
⦁ Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και τη συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

⦁ Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.