Quantcast
«Βροχή» πλειστηριασμών από την εφορία – Στο «σφυρί» και διαμερίσματα 60 τ.μ. - enikonomia.gr
share

«Βροχή» πλειστηριασμών από την εφορία – Στο «σφυρί» και διαμερίσματα 60 τ.μ.

δημοσιεύτηκε:

 

«Βροχή» πλειστηριασμών από την εφορία μέσα στο επόμενο διάστημα: Από τις 20 Μαρτίου έως και 17 Απριλίου -βάσει του σχετικού προγραμματισμού- το ηλεκτρονικό «σφυρί» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα χτυπήσει 35 φορές, για χρέη προς το Δημόσιο. Το «πακέτο» των ακινήτων περιλαμβάνει ακόμη και διαμερίσματα των 60τ.μ. Η κεντρική οδηγία, πάντως, που έχει όσον αφορά σε πρώτη κατοικία είναι να αποφεύγεται ο πλειστηριασμό … υπό όρους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Πέρα από διαμερίσματα στην λίστα περιλαμβάνονται και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κτιριακά συγκροτήματα, οικοδομές και γραφεία. Υπάρχει τρόπος ωστόσο ο κάθε οφειλέτης να «φρενάρει» τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και αυτός δεν είναι άλλος από το να σπεύσει να ρυθμίσει τα χρέη του, λίγο πριν χτυπήσει το ηλεκτρονικό «σφυρί».

Πότε «φρενάρουν» τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Πριν από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου.

Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Ωστόσο, με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών μπορεί να επιτευχθεί ακύρωση του πλειστηριασμού.

Δεν γίνεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κ.λπ.) συνολικού ποσού 500 ευρώ.

Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία

Τι ισχύει όμως στις περιπτώσεις της πρώτης κατοικίας; Βάσει της κεντρικής οδηγίας της ΑΑΔΕ, αποφεύγεται η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, για χρέη προς το δημόσιο, υπό όρους.

Με βάση τις σχετικές κατευθύνσεις, στις περιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου του πλειστηριασμού, όταν πρόκειται για ακίνητο που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη, η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης αυτή δεν θα βγαίνει στο «σφυρί», εφόσον η αξία της δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται κατά τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων – Φ.Μ.Α., ως πρώτης κατοικίας.

Με άλλα λόγια εκτός της λίστας των πλειστηριασμών, τίθεται η πρώτη κατοικία των οφειλετών, η αξία της οποίας βρίσκεται κοντά στα όρια της απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Το όριο είναι 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 για το ζευγάρι και 275.000 για τον έγγαμο ΑμΕΑ.

Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα παιδιά.

Εφόσον η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι κάτω από τα συγκεκριμένα όρια, τότε η Εφορία δεν προχωρεί στον πλειστηριασμό της, αλλά προφανώς θα επιδιώξει την είσπραξη των οφειλών με άλλα μέσα, όπως την κατάσχεση άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, ήτοι άλλων ακινήτων, ή τραπεζικών καταθέσεων κ.λπ.

Αναλυτικά, τα όρια απαλλαγής από τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων και, ταυτόχρονα, της προστασίας από τους πλειστηριασμούς της Εφορίας είναι τα ακόλουθα:

 • Άγαμος: 200.000 ευρώ
 • Έγγαμος: 250.000 ευρώ
 • Έγγαμος: ΑΜΕΑ 275.000
 • Έγγαμος με ένα παιδί: 275.000
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: 300.000 ευρώ
 • Έγγαμος με τρία παιδιά: 330.000 ευρώ
 • Έγγαμος με τέσσερα παιδιά: 360.000 ευρώ

 Η λίστα των «ακριβών» ακινήτων που βγαίνουν στο «σφυρί»

Η λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τα ακίνητα που θα βγουν στο «σφυρί» μεταξύ 20 Μαρτίου και 17 Απριλίου, περιλαμβάνει και κάποια «φιλέτα» με αρκετά «αλμυρή» αξία.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, βγαίνουν στον πλειστηριασμό:

 • Αγροτεμάχιο με βιομηχανική εγκατάσταση 25,6 στρεμμάτων στο Δήμο Αλιάρτου εκπλειστηριάζεται με τιμή πρώτης προσφοράς 7 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο βγαίνει στο «σφυρί» από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων
 • Οριζόντια ιδιοκτησίας 374 τ.μ. και οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων στο Καστρί. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 1,76 εκατ. ευρώ.
 • Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, γήπεδο άρτιο αλλά και ένα δεύτερο μη άρτιο βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Το άρτιο έχει έκταση 35.430 τ.μ., ενώ το δεύτερο 5.000 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 735.150 ευρώ. Το εν λόγω ακίνητο είχε βγει στον πλειστηριασμό το περυσινό έτος με την τιμή εκκίνησης να ανέρχεται στο ποσό των 1,131 εκατ. ευρώ.
 • Μεζονέτα σε οικόπεδο 800 τ.μ. στην Κηφισιά, βγαίνει στον πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 960.000 ευρώ.
 • Οικόπεδο άρτιο 780 τ.μ. με οικοδομή το οποίο βρίσκεται στην οδό Κύμης στη Ν. Ιωνία, με τιμή πρώτης προσφοράς 2.65 εκατ. ευρώ.
 • Αγροτεμάχιο 29.280 τ.μ. με μονάδα παραγωγής και γραφεία 175 τ.μ. βγαίνει στον πλειστηριασμό. Το ακίνητο βρίσκεται στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Τιμή πρώτης προσφοράς 2,29 εκατ. ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.