Quantcast
Το ΥΠΟΙΚ απαιτεί τα στοιχεία για τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα μέχρι 30 Ιουλίου! - enikonomia.gr
share

Το ΥΠΟΙΚ απαιτεί τα στοιχεία για τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα μέχρι 30 Ιουλίου!

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
[email protected]

Τελεσίγραφο απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Μεταφορών αλλά και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να έχουν αποσταλεί μέχρι τις 30 Ιουλίου τα στοιχεία των ιδιοκτητών οχημάτων που τα κινούν ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr στελέχη από το οικονομικό επιτελείο απαίτησαν από το υπουργείο Μεταφορών αλλά και άλλους φορείς που εμπλέκονται στο θέμα των ανασφάλιστων και χωρίς ΚΤΕΟ οχημάτων να έχουν αποστείλει τους αναλυτικούς καταλόγους με τα στοιχεία των ιδιοκτητών που κινούν παράνομα τα οχήματά τους ώστε να ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων με τα πρόστιμα.

Ο λόγος αποστολής του τελεσίγραφου εστιάζεται στο γεγονός πως τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μεγάλη αύξηση στην αποχή των οχημάτων από τους τεχνικούς ελέγχους ενώ παράλληλα σημειώνεται επίσης και αύξηση στα ασφαλιστικά συμβόλαια που δεν ανανεώνονται χωρίς τα οχήματα να τίθενται εκτός κυκλοφορίας (κατάθεση πινακίδων).

Η αποστολή των ειδοποιητηρίων με τα πρόστιμα σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την αποστολή των καταλόγων με τους ιδιοκτήτες οχημάτων που τα κινούν χωρίς ΚΤΕΟ και ασφάλεια αλλά θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί η αποστολή τους εξαιτίας των καλοκαιριών αδειών που θα λάβουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να έχουν αποσταλεί μέχρι τα μέσα έως τέλη Σεπτεμβρίου όλα τα ειδοποιητήρια στους πάνω από 1 εκατ. παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων ώστε να μπορέσει να ανακοπεί και η «αποχή» των ιδιοκτητών οχημάτων από τους τεχνικούς ελέγχους αλλά και από την ανανέωση των ασφαλιστήριων συμβολαίων.

Να υπενθυμίσουμε πως το πρόστιμο για κίνηση οχήματος χωρίς να έχει περάσει από ΚΤΕΟ ανέρχεται σε 150 ευρώ το οποίο επιβάλλεται μέσω του Taxisnet ενώ στα ανασφάλιστα οχήματα από τη στιγμή που ο παραλήπτης πάρει στα χέρια του το ειδοποιητήριο προστίμου έχει προθεσμία 8 ημερών να τακτοποιήσει την οφειλή του πληρώνοντας επιπλέον παράβολο 250 ευρώ.

Αν ο ανασφάλιστος δεν τακτοποιήσει την οφειλή του τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 500 ευρώ μαζί με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Τα πρόστιμα που προβλέπονται από το νόμο για τα ανασφάλιστα οχήματα

Οσον αφορά τις διοικητικές κυρώσεις αυτές είναι

Αφαίρεση των πινακίδων, άδειας ικανότητας και άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.

Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Οσον αφορά τις ποινικές κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.