Quantcast
Η κατάρρευση στα έσοδα ωθεί την απόσυρση ΙΧ μέχρι τον Ιούνιο - enikonomia.gr
share

Η κατάρρευση στα έσοδα ωθεί την απόσυρση ΙΧ μέχρι τον Ιούνιο

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

[email protected]

 

Την κατάρρευση των εσόδων στα Τελωνεία που προέρχονται από τους εκτελωνισμούς οχημάτων προέταξε χθες το βράδι ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στην τρόικα ώστε να τους μεταπείσει και να συνεχιστεί το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων έστω μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia η τρόικα φαίνεται να άλλαξε στάση έναντι της συνέχισης του μέτρου της απόσυρσης και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί η επίμαχη τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα παραταθεί το μέτρο της απόσυρσης μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

Μάλιστα το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 ώστε όσοι έχουν οδηγήσει τα παλιά τους οχήματα στα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ να μπορέσουν να παραλάβουν και εκείνοι το χαρτί της απόσυρσης.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο πρότεινε στην τρόικα στο μέτρο να μπορούν να αποσυρθούν αυτοκίνητα όχι 1η Αδεια Κυκλοφορίας έως και τις 31/12/2001 αλλά μέχρι και τις 31/12/2005!

Η τρόικα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση έναντι στην αύξηση του ορίου ηλικίας των αποσυρόμενων οχημάτων αλλά στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει κάποιο θέμα.

 

Πτώση 83% στα έσοδα των Τελωνείων

«Κατέρρευσαν» κυριολεκτικά τα έσοδα που προέρχονται από το εκτελωνισμό καινούριων αυτοκινήτων στα τελωνεία της χώρας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr από 6 εκατ. ευρώ που ανήλθαν τον Δεκέμβριο του 2015 «έπεσαν» σε μόλις 1 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2016!

Δηλαδή η πτώση που σημείωσαν τα έσοδα στα τελωνεία από τα αυτοκίνητα τον Ιανουάριο του 2016 ξεπέρασε το 83% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015.

 

Το όφελος της απόσυρσης για αγορά νέου ΙΧ

Για να μπορέσει κάποιος να αποσύρει το ΙΧ και να χρησιμοποιήσει την έκπτωση που δικαιούται για να αγοράσει καινούργιο θα πρέπει να γνωρίζει πως η έκπτωση εξαρτάται από το κυβισμό και τη φορολογητέα αξία του καινούργιου αυτοκινήτου. Η έκπτωση ισχύει μόνο για καινούργια αυτοκίνητα από επίσημη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα:

– έως 300 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο έως 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.

– έως 960 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.

– έως 1.430 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.

– έως 2.800 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.