Quantcast
Μότορ Όιλ και Μυτιληναίος φέρνουν φυσικό αέριο από τον αγωγό της Βουλγαρίας - enikonomia.gr
share

Μότορ Όιλ και Μυτιληναίος φέρνουν φυσικό αέριο από τον αγωγό της Βουλγαρίας

δημοσιεύτηκε:

Νέο τοπίο στην αγορά διαμορφώνεται από τις πρώτες παραλαβές φυσικού αερίου από αγωγό, από την εταιρεία Μ+Μ, που είναι συνδεδεμένη με τους ελληνικούς ομίλους Μότορ Οιλ και Μυτιληναίος.

Ηδη από την 1η Ιουνίου, η εταιρεία αυτή εισάγει από τη βόρεια διασύνδεση στο Σιδηρόκαστρο (σύνορα με Βουλγαρία), μικρές ποσότητες φυσικού αερίου σε ημερήσια βάση τις οποίες έχει εξαγοράσει από μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία.



Οι ποσότητες, αν και μικρές, σηματοδοτούν τις προοπτικές του μελλοντικού ανταγωνισμού στην προμήθεια φυσικού αερίου και τα οφέλη για τους καταναλωτές, αλλά και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο.

Η Μ+Μ αποτέλεσε τον πρώτο ανταγωνιστή της ΔΕΠΑ στην προμήθεια LNG, ενώ ακολουθεί επιθετική πολιτική και στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, αξιοποιώντας το νέο πλαίσιο απελευθέρωσης των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών. Εχει ήδη αποσπάσει μερίδιο 80% αυτής της κατηγορίας καταναλωτών, τροφοδοτώντας αυτή τη στιγμή 35 μεγάλες βιομηχανίες σε Σέρρες, Κιλκίς, Βόλο, Οινόφυτα, Θριάσιο, Σπάτα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη με αέριο που παίρνει από τις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ και LNG που εισάγει η ίδια. Ο ανταγωνισμός στην λιανική αγορά φυσικού αερίου αναμένεται να ενταθεί μετά το 2018, οπότε θα αποκτήσουν δικαίωμα επιλογής προμηθευτή και οι οικιακοί καταναλωτές, με οφέλη αντίστοιχα με αυτά που απολαμβάνουν σήμερα οι οικιακοί καταναλωτές στην αγορά ηλεκτρισμού, αφού ο ανταγωνισμός υποχρέωσε τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε μειώσεις της τάξης του 15% στους συνεπείς οικιακούς και εμπορικούς πελάτες της για να ανακόψει τη ροή μετακίνησης προς τους ιδιώτες προμηθευτές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.