Quantcast
Aνoιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ - enikonomia.gr
share

Aνoιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ

δημοσιεύτηκε:

Το σενάριο πώλησης -λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών- μονάδων της ΔΕΗ παραμένει στο τραπέζι, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων του ΥΠΕΝ με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων είναι το πλέον κατάλληλο μείγμα μέτρων στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και των μνημονιακών δεσμεύσεων για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από 50% στη λιανική ως το 2020.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ειδήσεις», ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης επισημαίνει ότι η παραχώρηση μονάδων της ΔΕΗ είναι τα «εναλλακτικά δομικά μέτρα» που ούτως ή άλλως προβλέπονται στο Μνημόνιο στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική έως το 2020.
Όπως αναφέρει ο κ. Σταθάκης, κατά την παρούσα διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης «αυτό θα αποτυπωθεί σε ένα κείμενο σύγκλισης. Έχουμε συμφωνήσει τους στόχους, συζητήσαμε τα μέτρα που θα φέρουν το αποτέλεσμα που θέλουμε, οπότε δεν πιστεύω ότι θα τεθεί θέμα παραχώρησης μονάδων».
Το σενάριο αυτό θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που αποτύχουν τα άλλα σχέδια για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.
«Η ΔΕΗ εντάσσεται στην παρούσα συμφωνία στο σκέλος του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας και της επίτευξης των στόχων για μείωση του μεριδίου της στη λιανική πώληση στο 50% έως το 2020» είπε ο κ. Σταθάκης και προσέθεσε:
«Μέχρι στιγμής αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι τα NOME, ένας μηχανισμός με τον οποίο προωθείται η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Σε αυτόν τον κύκλο συζητήσεων, συζητήθηκαν κι άλλα σχέδια, που έχουν προταθεί από την πλευρά της ΔΕΗ.
Αν αποτύχουν αυτά τα σχέδια, υπάρχει συμφωνία ότι θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα της αρχικής συμφωνίας για την παραχώρηση μονάδων. Αυτό το σενάριο ωστόσο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που αποτύχουν τα άλλα σχέδια, επαναλαμβάνω. Αυτό θα αποτυπωθεί σε ένα κείμενο σύγκλισης. Έχουμε συμφωνήσει τους στόχους, συζητήσαμε τα μέτρα που θα φέρουν το αποτέλεσμα που θέλουμε, οπότε δεν πιστεύω ότι θα τεθεί θέμα παραχώρησης μονάδων».
Θεωρούμε, τόνισε ο υπουργός, «ότι η ΔΕΗ το 2020 δεν θα έχει μερίδιο πάνω από 50%, άρα δεν χρειάζεται να πουλήσει μονάδες».
Σε ότι αφορά τέλος, το θέμα του 17% της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης σημειώνει πως «είναι δεδομένο ότι θα απασχολήσει στο μέλλον το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο. Όμως η αξία της ΔΕΗ σήμερα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και παράλληλα εμείς θεωρούμε ότι το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει ισχυρή παρουσία στην εταιρεία».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.