Quantcast
Προβλέψεις-φωτιά φέρνουν τα νέα stress tests για τις τράπεζες - enikonomia.gr
share

Προβλέψεις-φωτιά φέρνουν τα νέα stress tests για τις τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

«Χτύπημα» στα κεφάλαια των ελληνικών -και όχι μόνο- τραπεζών μέσω του σχηματισμού μεγαλύτερων προβλέψεων από το 2018 και μετά, αναμένεται να επιφέρουν οι αυστηρότεροι κανόνες, οι οποίοι θα εφαρμοστούν στα πανευρωπαϊκά stress tests του 2018.

Το κεφαλαιακό πλήγμα θα προέλθει από την εισαγωγή του Προτύπου 9, το οποίο επιβάλλει στις τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια με βάση τις εκτιμήσεις για ζημίες που ενδέχεται να προκύψουν στο σύνολο της «ζωής» ενός δανείου (lifetime loss). Αξίζει να σημειωθεί πως έως τώρα οι προβλέψεις που σχημάτιζαν οι τράπεζες για την κάλυψη τυχών ζημιών σε ένα δάνειο γίνονταν με βάση την τωρινή κατάσταση του δανείου και όχι προοπτικά για το σύνολο της διάρκειάς του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα -δηλαδή η μεγαλύτερη ανάγκη για πρόσθετες προβλέψεις- από τον νέο τρόπο υπολογισμού των προβλέψεων αναμένεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, να προκύψει από το στρεσάρισμα των ήδη αναδιαρθρωμένων και ρυθμισμένων δανείων, τα οποία αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο για τις τράπεζες των χωρών με υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος), ωστόσο η εφαρμογή του Προτύπου 9, από την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν γνωστή εδώ και καιρό, εξού και η αναγκαιότητα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, με στόχο τη δημιουργία μίας δευτερογενούς αγοράς ενεργής διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

«Η αύξηση των προβλέψεων μέσω της εφ’ όρου ζωής μέτρησης των πιθανών ζημιών ενός δανείου τρώει αναμφισβήτητα από τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Το πρόβλημα καθιστά ευάλωτη την κερδοφορία του συστήματος.

Ωστόσο, η επιτάχυνση των κατάλληλων πολιτικών αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων αποτελεί αντίδοτο όπως και οι διευκολύνσεις από τις εποπτικές αρχές».

Το «τυράκι»

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το πλήγμα αναμένεται να μετριασθεί καθώς οι εποπτικές αρχές (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, SSM και Τράπεζα της Ελλάδος) αναμένεται να δώσουν στις τράπεζες τη δυνατότητα να εγγράψουν την πιθανή ζημία στα εποπτικά τους κεφάλαια σε βάθος 4ετίας.

Αντίθετα, η λογιστική αποτύπωσή της θα είναι άπαξ είτε στον ισολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου 2017 είτε (σ.σ. το πιθανότερο σενάριο) την 31η Μαρτίου 2018. Κι αυτό διότι η άσκηση του σχηματισμού προβλέψεων για τις εκτιμώμενες ζημίες εφ’ όρου ζωής ενός δανείου θα ξεκινήσει στις τράπεζες από το καλοκαίρι και μετά.

Με βάση μελέτη που είχε διεξάγει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) τον Νοέμβριο του 2016, το πλήγμα από τη σημαντική αύξηση των προβλέψεων εξαιτίας της εφαρμογής του Προτύπου 9 εκτιμήθηκε ότι θα «κόψει» εποπτικό κεφάλαιο -δηλαδή από τον δείκτη core Tier I- ποσοστό 0,6%. Δηλαδή, αν μία τράπεζα έχει core Tier I 12%, μετά την αύξηση των προβλέψεων ο δείκτης θα περιορισθεί στο 11,4%.

Η EBA, ο SSM και οι άλλοι

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έδωσε χθες το σύνθημα για την εκκίνηση της μακράς διαδικασίας διεξαγωγής των stress tests, στα οποία θα συμμετάσχουν οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank. Η EBA δεν διεξάγει τα τεστ αντοχής, παρά βγάζει τη μεθοδολογία. Τα stress tests πραγματοποιούνται από τις εποπτικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δη τον εποπτικό της βραχίονα, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Πηγή: Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.