http://www.enikonomia.gr/businesses/159256,citycrop-i-elliniki-diakrisi-sta-evropaika-vraveia-neofyon-epiche.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_159256_3d031aa238-b8e2538898118818.jpg Στο πλαίσιο των StartUp Europe Awards (Ευρωπαϊκά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων), βραβεύθηκαν για πρώτη φορά οι πιο καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις σε 10 κατηγορίες,... 7/7/2017 10:18:43 AM

CityCrop: Η ελληνική διάκριση στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων

CityCrop: Η ελληνική διάκριση στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο των StartUp Europe Awards (Ευρωπαϊκά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων), βραβεύθηκαν για πρώτη φορά οι πιο καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις σε 10 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική επιχείρηση CityCrop στην κατηγορία "Έξυπνες Πόλεις".

Μια ελληνική εταιρεία, η CityCrop, έλαβε μια σημαντική διάκριση, καθώς βραβεύτηκε ως μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας StartUp Europe Awards (Ευρωπαϊκά Βραβεία Νεοφυών Επιχειρήσεων) στην κατηγορία "Έξυπνες Πόλεις" – Smart Cities. Στον τελικό των StartUp Europe Awards 2016, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου 2017 στις Βρυξέλλες, βραβεύθηκαν για πρώτη φορά οι πιο καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις σε 10 κατηγορίες, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani και του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για τη έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, Carlos Moedas.

Συνολικά, στον τελικό έλαβαν μέρος 84 νεοφυείς επιχειρήσεις από 14 ευρωπαϊκές χώρες και δόθηκαν διακρίσεις στις εξής 10 κατηγορίες δραστηριοποίησης νεοφυών επιχειρήσεων: Δημιουργικότητα, Ενέργεια, Χρηματοοικονομική Τεχνολογία, Υγεία, Πράσινο, Τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ), Έξυπνες Πόλεις, Κοινωνική ζωή, Τουρισμός και Νερό.

Η καινοτόμος ιδέα της ελληνικής επιχείρησης αφορά έξυπνους τρόπους καλλιέργειας, για έναν πιο υγιή και πιο πράσινο τρόπο ζωής.Πρόκειται για μια οικιακή συσκευή καλλιέργειας, ένα μίνι hitech υδροπονικό θερμοκήπιο σε εύχρηστο μέγεθος, το οποίο μπορεί να παράγει σοδειές όλο το χρόνο, ενώ ελέγχεται και από απόσταση μέσω ειδικής εφαρμογής (App σε iPhone και Android) και προσαρμόζει το μικροκλίμα αυτόματα σε κάθε διαφορετική σπορά. Η όλη λειτουργία υποστηρίζεται μέσω Διαδικτύου (Wi-Fi) και μέσω ρεύματος, με κόστος περίπου 3-5 ευρώ τον μήνα, που εξαρτάται κυρίως από το πόση ενέργεια χρειάζεται στο σύστημα ελέγχου του άερα για να επιτευχθεί η θέρμανση/ψύξη/ύγρανση/αφύγρανση της καλλιέργειας. Η συσκευή CityCrop, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της υδροπονίας, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη, ο οποίος δεν είναι απαραίτητο να κατέχει ειδικές γεωπονικές γνώσεις- να καλλιεργεί χωρίς φυτοφάρμακα, 3 φορές πιο γρήγορα, με 60% λιγότερο λίπασμα και έως 98% λιγότερη κατανάλωση νερού, απ' ό,τι θα χρησιμοποιούσε σε μια συμβατική καλλιέργεια. Η CityCrop αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για την ανάπτυξη της αγροτικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, και την ανάδειξη της σε ένα πεδίο με μεγάλες προοπτικές.Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος ακόμη 4 ελληνικές επιχειρήσεις, σε διάφορους τομείς. Η τοποθέτησή τους στην τελευταία πεντάδα πανευρωπαϊκά αποτελεί από μεγάλο επίτευγμα για τις εταιρίας αυτές, ανεξαρτήτως της μη κατάκτησης της πρώτης θέσης.

Συγκεκριμένα, οι άλλες 4 finalist ελληνικές επιχειρήσεις είναι οι εξής: Η εταιρία Nursify, και το ομώνυμο application που ανέπτυξε, το οποίο συνδέει άτομα που χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα (First Aid) με εθελοντές που είναι εκπαιδευμένοι να παρέχουν τέτοια φροντίδα, επιλέχτηκε στην κατηγορία της Υγείας. Στην κατηγορία "Δημιουργικότητα" η εταιρία Convert Art που επιλέχτηκε ανάμεσα σε πολλές ελληνικές του κλάδου κατασκευάζει χειροποίητα προϊόντα φτιαγμένα αποκλειστικά από ανακυκλωμένες σαμπρέλες αυτοκινήτων, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς και ξύλο και αλουμίνιο, δημιουργώντας εκπληκτικά προϊόντα, όπως τσάντες και λοιπά ευφάνταστα αξεσουάρ.

Η εταιρία Hopwave, η οποία βοηθάει τους ενδιαφερόμενους να ανακαλύψουν νέους προορισμούς για ταξίδια από νησί σε νησί με τη χρήση ενός δικτύου μικρών σκαφών αναψυχής, επιλέχτηκε στην κατηγορία του Τουρισμού. Τέλος, στην κατηγορία "Πράσινο", είναι η Phee που χρησιμοποιεί ξερά θαλάσσια φύκια (Posidonia Oceanica) που ξεβράζονται σε τεράστιες ποσότητες κατά μήκος των ελληνικών ακτογραμμών για να δημιουργήσουν φυσικά και βιοδιασπώμενα υλικά.Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός Startup Europe προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών, πολλά από τα μέλη της Ευρωβουλής και πολλούς Πρέσβεις διαφόρων χωρών, και υλοποιείται από το ίδρυμα Finnova σε συνεργασία με την Startup Europe.
Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ