Quantcast
Βόμβα ΟΟΣΑ: Εμπλοκή ελληνικών εταιρειών σε δωροδοκίες στο εξωτερικό - enikonomia.gr
share

Βόμβα ΟΟΣΑ: Εμπλοκή ελληνικών εταιρειών σε δωροδοκίες στο εξωτερικό

δημοσιεύτηκε:

Σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επισημαίνει την ολιγωρία της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διαφθοράς ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες μέσω δωροδοκιών εξασφαλίζουν συμβόλαια σε ξένες χώρες.

«Η Ελλάδα δεν δίνει στην καταπολέμηση της διακρατικής διαφθοράς την ίδια προτεραιότητα με αυτήν που δίνει για την εσωτερική διαφθορά», υποστηρίζει η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας πως η προσέγγιση αυτή «στέλνει το ατυχές μήνυμα ότι η διακρατική διαφθορά είναι ένα αποδεκτό μέσο για την κατάκτηση αγορών στο εξωτερικό, βελτιώνοντας έτσι την οικονομική κατάσταση της χώρας στην περίοδο αυτήν της οικονομικής κρίσης».

Ο ΟΟΣΑ καλεί άμεσα την Ελλάδα «να εντάξει την καταπολέμηση της διακρατικής διαφθοράς στις εθνικές της στρατηγικές». Συνοδεύει, μάλιστα, την έκθεση με συστάσεις προς την Αθήνα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διακρατικής διαφθοράς, τονίζοντας τους παρακάτω στόχους:

Την ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις εξαγωγές, τις μεταφορές, καθώς και τις ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας διακρατικής στρατηγικής ανίχνευσης της διαφθοράς.

Την αξιολόγηση και διερεύνηση όλων των πληροφοριών για δωροδοκίες, την προστασία των πληροφοριοδοτών από αντίποινα και ακόμα, την παροχή επαρκών πόρων σε εισαγγελείς και ανακριτές.

Στην πολυσέλιδη έκθεση της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ αναφέρονται και ορισμένα παραδείγματα σε ό,τι αφορά «τρέχουσες υποθέσεις δωροδοκίας στο εξωτερικό».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας εργασίας, ελληνική κατασκευαστική εταιρεία φέρεται ότι δωροδόκησε με 270 εκατ. ευρώ υψηλά ιστάμενους υπαλλήλους της ΠΓΔΜ για την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012. Η ελληνική εταιρεία κέρδισε τον διαγωνισμό, παρ’ ότι η προσφορά της ήταν κατά 40 εκατ. υψηλότερη από αυτήν των ανταγωνιστών της.

Στην ΠΓΔΜ επίσης καταγράφεται η εμπλοκή δύο Ελλήνων μεσαζόντων για δωροδοκίες αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών προς δημόσιους υπαλλήλους της χώρας.

Στο Ομάν, ελληνική κατασκευαστική εταιρεία με υποκατάστημα στο Ομάν, φέρεται ότι δωροδόκησε με 380.000 δολάρια υπάλληλο του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών του Ομάν, ενώ ο ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης υπόθεση ελληνικής εταιρείας για Λοταρία που φέρεται ότι δωροδόκησε δημόσιους υπαλλήλους στις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο το 2009. Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

 Στην Κύπρο, ο ΟΟΣΑ αναφέρει την υπόθεση του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ΚΥΠΡ ο οποίος φέρεται ότι δωροδοκήθηκε με 1 εκατ. ευρώ από τον Έλληνα εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα.

Στην Αλγερία, επισημαίνεται η δωροδοκία ανώτερου αξιωματικού κρατικής εταιρείας καπνού από δύο ελληνικές εταιρείες και στη Γεωργία η δωροδοκία Γεωργιανού δημόσιου υπαλλήλου με 7 εκατ. δολάρια από τρία άτομα εκ των οποίων ένας Έλληνας, σε υπόθεση που αφορά εταιρεία ενέργειας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.