Quantcast
Μεγάλη συμφωνία Energean - Edison στους υδρογονάνθρακες - enikonomia.gr
share

Μεγάλη συμφωνία Energean – Edison στους υδρογονάνθρακες

δημοσιεύτηκε:

Την εξαγορά του κλάδου έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων της ιταλικής Edison έναντι 750 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα η Energean, εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, ενώ δραστηριοποιείται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και το Ισραήλ.


Όπως ανακοινώθηκε, η απόκτηση της Edison E&P προσθέτει στον όμιλο της Energean βεβαιωμένα αποθέματα 292 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου καθώς και ημερήσια παραγωγή 69 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου με βάση τα στοιχεία του 2018. Έτσι, όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η Energean θα έχει βεβαιωμένα αποθέματα 639 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και ημερήσια παραγωγή πάνω από 140 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, μετά την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Καρίς τον Μάρτιο του 2019 με προοπτική τις 200 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως. Σε οικονομικό επίπεδο, με βάση τα μεγέθη του 2018, η εξαγορά προσθέτει στην Energean 434 εκατ. δολάρια στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων καθώς και λειτουργικές ταμειακές ροές 302 εκατ. δολάρια.


Το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P περιλαμβάνει παραγωγή στην Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αλγερία, το Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Θάλασσα) και την Κροατία, κοιτάσματα σε ανάπτυξη στην Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Νορβηγία καθώς και χαρτοφυλάκιο έρευνας στην Ευρώπη.


Η συμφωνία προβλέπει επιπλέον δυνητικό τίμημα 100 εκατ. δολαρίων υπό προϋποθέσεις που σχετίζονται με την πορεία ανάπτυξης του κοιτάσματος «Cassiopeia» στην Ιταλία.


Η Edison θα λάβει επίσης και δικαίωμα (royalty) 8% από τα κέρδη της παραγωγής που θα προκύψουν σε νέες ανακαλύψεις στο πλαίσιο των επικείμενων ερευνητικών γεωτρήσεων στο North Thekah Offshore και στο North East Hap’y Blocks, στην θάλασσα της Αιγύπτου.


H εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί με δανεισμό ύψους 600 εκατ. δολαρίων, ενώ ποσό έως 265 εκατ. δολάρια θα αντληθεί από την τοποθέτηση νέων μετοχών.


Ο κ. Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean δήλωσε μεταξύ άλλων:


«Η εξαγορά της Edison – Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων αναδεικνύει την Energean ως την ηγέτιδα εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Η Energean πλέον διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο χαμηλού κόστους, προσανατολισμένο στο φυσικό αέριο, στο οποίο η Energean είναι κυρίως Operator , έχοντας την ικανότητα, την στόχευση και την κατάλληλη ομάδα για να αναπτυχθεί περαιτέρω στην ταχέως εξελισσόμενη αγορά μας.


Η εξαγορά εξελίσσει πλέον, την Energean σε μία πολυεθνική, καθετοποιημένη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, με μέγεθος, με σημαντικές ταμειακές ροές, με ισχυρή ανάπτυξη και έτοιμη να εκμεταλλευθεί νέες ευκαιρίες».


Η Edison ανακοίνωσε ότι το τίμημα της εξαγοράς θα χρηματοδοτήσει τριετές επενδυτικό πρόγραμμα σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές καθώς και την ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στη λιανική αγορά ενέργειας καθώς και στην παροχή υπηρεσιών ενεργειακής απόδοσης. Στόχος της είναι ως το 2030 να παράγει το 40% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.