Quantcast
ΕΒΖ: Αύξηση κεφαλαίου 36,4 εκατ. ευρώ - Επιδιώκει συνεργασία με βραζιλιάνικο όμιλο - enikonomia.gr
share

ΕΒΖ: Αύξηση κεφαλαίου 36,4 εκατ. ευρώ – Επιδιώκει συνεργασία με βραζιλιάνικο όμιλο

δημοσιεύτηκε:

Διπλάσια κεφάλαια, από τα 30 εκατ. ευρώ που έλαβε από τα χρήματα της εκκαθάρισης της ΑΤΕ Bank, θα χρειαζόταν η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), προκειμένου να αντιμετωπίσει τα υψηλά χρέη της και να σηκώσει κεφάλι, αναφέρθηκε στη διάρκεια της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας.

Στη γενική συνέλευση, η οποία ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 36,4 εκατ. ευρώ, ανακοινώθηκε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που διενεργείται το τελευταίο διάστημα από γνωστή εταιρεία (Lazard), προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες ή παραλείψεις παλαιών διοικήσεων της ΕΒΖ, πρώην αλλά και νυν στελεχών, που ενδεχομένως ζημίωσαν την επιχείρηση.

Ερευνάται επίσης το ενδεχόμενο τυχόν τριγωνικών συναλλαγών αλλά και διακίνησης μαύρου χρήματος. Το πόρισμα θα παραδοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, Γεώργιος Κυπαρισσίδης – Κοκκινίδης.

Στον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης, η οποία το τελευταίο πεντάμηνο κατόρθωσε να καταβάλλει στην Τράπεζα Πειραιώς περίπου 18 εκατ. ευρώ για δάνεια που είχαν ληφθεί, περιλαμβάνονται ακόμη οι εξής τρεις προτεραιότητες: διεκδίκηση οφειλών τρίτων προς την ΕΒΖ (υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ), ανάπτυξη συνεργασιών, που όμως δεν έχουν ακόμη τελεσφορήσει (πχ, για την επεξεργασία ζάχαρης με όμιλο της Βραζιλίας και για την παραγωγή στεβιοζάχαρης στο πλαίσιο συνεργασίας με ευρωπαϊκή εταιρεία) και αξιοποίηση των ανενεργών ακινήτων ιδιοκτησίας της ΕΒΖ.

“Αν όλα αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη γίνουν, η ΕΒΖ είναι βιώσιμη” είπε ο κ.Κυπαρισσίδης- Κοκκινίδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι η εταιρεία συνεχίζει κανονικά τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του σχεδίου βιωσιμότητας, που υποχρεούται να παρουσιάσει στην πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, αλλά πριν τού δώσει την τελική του μορφή θέλει να έχει στα “χέρια” της την εμπορική συμφωνία με τον βραζιλιάνικο όμιλο.

Στο μεταξύ, σε ισχύ παραμένει η συμφωνία ανακωχής (standstill agreement) μεταξύ της ΕΒΖ και της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία όμως λήγει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επικαλούμενη τα capital controls, η ΕΒΖ αναμένεται να ζητήσει να παραταθεί για έναν μήνα η συμφωνία, χάρη στην οποία απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια (3,5% συν χαρτόσημο) αλλά και πρόσθετη πίστωση χρόνου. Βάσει της συμφωνίας, η πιστώτρια τράπεζα δεσμεύτηκε ότι δεν θα κινηθεί κατά της επιχείρησης για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων από δάνεια μέχρι την παρουσίαση του σχεδίου βιωσιμότητας.

Όσον αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκε, από τα 36,4 εκατ. ευρώ της συνολικής αύξησης τα 30 εκατ. είναι τα χρήματα που είχαν προκαταβληθεί τον περασμένο Απρίλιο, ώστε να μπορέσει η ΕΒΖ να επιβιώσει. Από τα 30 αυτά εκατ. ευρώ λίγα απομένουν στα ταμεία (λιγότερα από 5 εκατ. συγκεκριμένα), καθώς τα υπόλοιπα διατέθηκαν για κάλυψη οφειλών μεταξύ άλλων προς τευτλοπαραγωγούς, προς τη ΔΕΠΑ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εφορία και προς μεταφορείς τεύτλων (δεδομένου ότι λειτούργησε μόνο το εργοστάσιο στο Πλατύ χρειάστηκε να μεταφερθούν μέχρι εκεί τα τεύτλα από τις υπόλοιπες περιοχές).
Στη διάρκεια της σημερινής γενικής συνέλευσης, οι μέτοχοι ενέκριναν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση 121.462.407 νέων μετοχών, αξίας 0,30 ευρώ εκάστη, που θα διατεθούν στους παλαιούς μετόχους, σε αναλογία μίας νέας για κάθε 3,3 παλαιές. Αν η αύξηση δεν καλυφθεί από τους παλαιούς μετόχους, τότε όσες μετοχές απομείνουν θα διατεθούν σε νέους μετόχους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.