Quantcast
Δραγασάκης: Θα έχουμε ίσως καλύτερη συμφωνία στις 24/5 - Τα μέτρα για το χρέος θα καθορισθούν τώρα - enikonomia.gr
share

Δραγασάκης: Θα έχουμε ίσως καλύτερη συμφωνία στις 24/5 – Τα μέτρα για το χρέος θα καθορισθούν τώρα

δημοσιεύτηκε:

Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία, ίσως καλύτερη από αυτή που περιμέναμε, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.
Ο αντιπρόεδρος αντέκρουσε τη θέση που διατύπωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι στο τέλος του 2018 θα καθορισθεί αν και ποια μέτρα θα χρειαστεί η Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους της.
Το κλίμα, πρόσθεσε, είναι πολύ διαφορετικό, τονίζοντας ότι πάμε για έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη για το ελληνικό χρέος, με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που θα καθορισθούν από τώρα (σ.σ.: με προοπτική να εφαρμοσθούν με τη λήξη του προγράμματος το 2018).
Θα υπάρξουν, σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, συγκεκριμένες προβλέψεις που θα κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους τις επόμενες δεκαετίες, ανεξάρτητα από το αν θα αυξηθούν τα επιτόκια (φωτογραφίζοντας πλαφόν στη δαπάνη για τόκους) ή αν δεν υπάρχει ανάπτυξη σε κάποια χρόνια.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος ότι η λύση για το χρέος θα είναι ριζική, μόνο αν υπάρξει «κούρεμα», αλλά αυτό πρόσθεσε δεν είναι δυνατό να γίνει, αν δεν υπάρξει αντίστοιχη λύση και για τις άλλες χώρες με υψηλό χρέος, όπως την Ιταλία και την Πορτογαλία.
Αναφορικά με τα οφέλη από το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η Ελλάδα θα πάρει κονδύλια ύψους 4-5 δις. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ άλλα 6,2 δις. ευρώ ή και περισσότερα θα δοθούν από το ΕΣΠΑ. Άρα, είπε, στο δεύτερο εξάμηνο θα πέσουν 9-12 δις. ευρώ στην οικονομία που είναι επαρκή για να διασφαλίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Σχετικά με τον δημοσιονομικό «κόφτη», ο κ. Δραγασάκης είπε ότι έγινε δραματοποίηση του θέματος και τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπερβεί τον στόχο του 2016 για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 0,5% του ΑΕΠ, ώστε να έχει περιθώρια να ασκήσει κοινωνική πολιτική.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.