Quantcast
«Πάγωσε» ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο λόγω πετρελαίου - enikonomia.gr
share

«Πάγωσε» ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο λόγω πετρελαίου

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 

Η κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου «πάγωσε» το πληθωρισμό του Δεκεμβρίου ο οποίος έκλεισε σε μια ιστορικά χαμηλή μείωση του 2,9% έναντι μείωσης 1,2% τον Νοέμβριο διαμορφώνοντας το μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο -1,3% από -0,9% το 2013.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μόνο από την μείωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25% ο πληθωρισμός του τελευταίου μήνα του 2014 σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2013 υποχώρησε κατά 2,3 μονάδες.

Περίπου μια μονάδα ( 0,,93%) μείωση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση καταγράφηκε και από την μείωση της τιμής των καυσίμων αυτοκινήτου ( δηλαδή της βενζίνης ) κατά 10,8%.

Μεγάλες μειώσεις καταγράφονται και σε βασικά προϊόντα διατροφής όπως τα τα νωπά φρούτα (7,4% ) οι νωπές πατάτες ( 23,2% ) την ζάχαρη ( 14,3% ) και το παστεριωμένο γάλα στο οποίο η τιμή έπεσε κατά 2,5%.

Στο τομέα των υπηρεσιών η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μειώσεις στα ενοίκια των κατοικιών κατά 6% τα ασφάλιστρα μεταφορών κατά 4,6% , το πακέτο διακοπών κατά 4,8% και τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων κατά 3,6% και τις ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες κατά 2,7%.

Μειώσεις καταγράφονται επίσης στην ένδυση και την υπόδηση κατά 3,9% τα έπιπλα και καλύματα δαπέδου κατά 2,7% τα λευκά είδη κατά 2%.

Ο πληθωρισμός θα ήταν ακόμη χαμηλότερος αν δεν καταγράφονταν αυξήσεις 10,6% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών 9% στα αεροπορικά εισιτήρια , τα τιμολόγια του ηλεκτρισμού κατά 4,9% , το ελαιόλαδο και τον καπνό κατά 3,3% τα αλκοολούχα ποτά κατά κατά 2,1% και το τυρί φέτα κατά 1,3%.

 

Μηνιαία εξέλιξη

Σε μηνιαία βάση δηλαδή τον Δεκέμβριο σε σύγρκιση με τον Νοέμβριο η μείωση του πληθωρισμού έφτασε το 0,5% Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά, νωπό μοσχάρι και νωπά φρούτα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση στα γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά ψάρια, νωπά πουλερικά και αρνί και κατσίκι(νωπά).

β) Κατά 0,3% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.

γ) Κατά 1,9% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και των ενοικίων κατοικιών.

δ) Κατά 2,9% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων
αυτοκινήτου (βενζίνη).

ε) Κατά 0,8% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών του φαγητού εκτός οικίας και των ξενοδοχείων

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 5,1% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μερικής επαναφοράς των τιμών στα προ του χειμερινού δεκαημέρου εκπτώσεων επίπεδα.

β) Κατά 0,6% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μερικής επαναφοράς των τιμών στα προ χειμερινού δεκαημέρου εκπτώσεων επίπεδα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την μείωση των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

γ) ) Κατά 0,2% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των φαρμάκων
 
Εναρμονισμένος δείκτης
 Παράλληλη πορεία με τον Γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή κατέγραψε και ο εναρμονισμένο δείκτης Τιμών ο οποίος μειώθηκε κατά 2,5% τον Δεκέμβριο από 1,2% που είχε μειωθεί τον Νοέμβριο. 

Με το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου ο μέσος ετήσιος ρυθμός για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο – 1,4% από -0,9%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.