Quantcast
Οδηγός για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά από τον ΣΕΦ - enikonomia.gr
share

Οδηγός για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά από τον ΣΕΦ

δημοσιεύτηκε:

Πρακτικό οδηγό εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά μετά και την ψήφιση του νέου νόμου για τη στήριξη των ΑΠΕ.

Όπως αναφέρει ο σύνδεσμος, μετά από μια τριετία ύφεσης και απουσίας επαρκών κινήτρων για την ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών, η Ελλάδα διαθέτει πλέον, από τον Αύγουστο του 2016, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη των ΑΠΕ, το οποίο επιτρέπει τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών στη χώρα μας.

Οι ακόλουθοι σωρευτικοί όροι εφαρμόζονται από 1ης Ιανουαρίου 2016 σε όλα τα νέα καθεστώτα και μέτρα ενισχύσεων:

• οι ενισχύσεις χορηγούνται ως προσαύξηση, επιπλέον της αγοραίας τιμής με την οποία οι παραγωγοί πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στην αγορά.

• οι δικαιούχοι συμμετέχουν σε μηχανισμούς της αγοράς, δηλαδή υπόκεινται σε τυποποιημένες αρμοδιότητες εξισορρόπησης, εκτός εάν δεν υφίστανται ανταγωνιστικές ενδοημερήσιες αγορές. Με βάση το νέο καθεστώς ενίσχυσης, στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών ισχύουν πλέον τα εξής:

• Για έργα ισχύος μέχρι 500 κιλοβάτ (kWp), μπορεί να εφαρμόζεται ο υποστηρικτικός μηχανισμός των εγγυημένων σταθερών τιμών (feed-in-tariffs).

• Από 1-1-2016 και για έργα ισχύος μεγαλύτερης των 500 kWp οι ενισχύσεις χορηγούνται ως διαφορική προσαύξηση, επιπλέον της αγοραίας τιμής με την οποία οι παραγωγοί πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στην αγορά, ισχύει δηλαδή ο υποστηρικτικός μηχανισμός των εγγυημένων διαφορικών τιμών (feed-in-premium).

Επιπλέον, oι ενισχύσεις για τα έργα αυτής της κλίμακας θα χορηγούνται στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας. Ειδικά για την πρώτη κατηγορία έργων (<500 kWp), το αρμόδιο υπουργείο δεν προχώρησε προς το παρόν σε θέσπιση νέων σταθερών τιμών ώστε να καταστούν βιώσιμες οι σχετικές επενδύσεις. Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει κάτι τέτοιο να γίνει μετά την υλοποίηση του πρώτου πιλοτικού διαγωνισμού για τα φωτοβολταϊκά ο οποίος θα υλοποιηθεί στα τέλη του 2016. Με άλλα λόγια, ο σχεδιασμός προβλέπει να υπάρξουν στις αρχές του 2017 νέες εγγυημένες σταθερές τιμές για έργα μικρής ισχύος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.