Quantcast
Στασινός: Ο χωρικός σχεδιασμός πρέπει να διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων - enikonomia.gr
share

Στασινός: Ο χωρικός σχεδιασμός πρέπει να διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων

δημοσιεύτηκε:

Την ανάγκη ευελιξίας στα επίπεδα και στον τρόπο του χωρικού σχεδιασμού ανέδειξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο «Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη», το οποίο συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος.

Κατά την ακρόαση φορέων στη σχετική συνεδρίαση της Βουλής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στη διαδικασία νομοθέτησης που ακολουθεί το υπουργείο για το πολύ σημαντικό ζήτημα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ενώ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις προς τον υπουργό, προκειμένου να βελτιωθούν οι προβλέψεις του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Στασινός ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει ευελιξία στον σχεδιασμό, προτείνοντας τα επίπεδα σχεδιασμού – και τα πλαίσια ή σχέδια που ανήκουν σε αυτά – να διαθέτουν σχετική αυτονομία. Δηλαδή, η κατάρτιση των σχεδίων κάθε επιπέδου να μην απαιτεί υποχρεωτικά την ύπαρξη εγκεκριμένων σχεδίων υπερκείμενου ή υποκείμενου επιπέδου, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις. Είναι δυνατόν, σημείωσε, για λόγους συνεκτικότητας του σχεδιασμού, σε περίπτωση απουσίας των υπερκείμενων σχεδίων, να συντάσσεται μια συνοπτική έκθεση εκτίμησης των αναγκαίων χωροταξικών κατευθύνσεων ή εισροών, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία από μελέτες ή άλλες πηγές.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός κινδυνεύει να γίνει ανελαστικός και να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα σε κοινωνικές ανάγκες ή επενδύσεις, μέσω της υποχρεωτικότητας της αναθεώρησης ανά πενταετία μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Για αυτόν τον λόγο, ο Γιώργος Στασινός πρότεινε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει άμεσα ένα σύστημα monitoring, για τη διαρκή τεκμηρίωση και καταγραφή κάθε αξιόλογης μεταβολής στην κλίμακα του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού.

«Το ΥΠΕΝ αποφάσισε να αιφνιδιάσει όλους τους επιστημονικούς φορείς και την αγορά με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση αλλάζει τη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, δηλαδή τον τρόπο που μπορούν να γίνονται κάθε είδους έργα, υποδομές, κτίρια, αλλά και να ασκείται κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Με απλά λόγια, αλλάζει τον τρόπο που το κράτος θέτει τους κανόνες για «το που μπορεί να κάνει κάποιος τι». Οι επιστήμονες της χώρας αλλά και η Πολιτεία, γνωρίζουν ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί τη βάση του αναπτυξιακού σχεδίου και των προοπτικών της χώρας. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι από αυτό επηρεάζονται, τόσο η μορφή που θα έχει η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, όσο και οι επενδύσεις που όλοι επιθυμούν. Όμως η διαδικασία που ακολουθείται, μόνο σοβαρότητα αντίστοιχη του θέματος δεν δείχνει» τόνισε.

Καταλήγοντας, πρότεινε η κυβέρνηση να αναβάλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου και «οι επιστημονικοί φορείς δεσμευόμαστε ότι μπορούμε να καταλήξουμε με τα στελέχη και την ηγεσία του υπουργείου στη βέλτιστη δυνατή διατύπωση διατάξεων που θα είναι χρήσιμες και ωφέλιμες για την κοινωνία και την οικονομία μέσα στον επόμενο μήνα», όπως είπε.

«Η χωροταξία, η οργάνωση του χώρου, η αναπτυξιακή πορεία της χώρας είναι πολύ σοβαρά θέματα και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του», δήλωσε ο κ. Στασινός.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.