Quantcast
Στο 1,2 δισ. ευρώ υποχώρησαν οι επενδύσεις νοικοκυριών σε κατοικίες - enikonomia.gr
share

Στο 1,2 δισ. ευρώ υποχώρησαν οι επενδύσεις νοικοκυριών σε κατοικίες

δημοσιεύτηκε:

Κάθετη πτώση κατέγραψαν οι επενδύσεις των νοικοκυριών σε κατοικίες σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, καθώς με το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2016 αυτές υπολογίζεται ότι είχαν υποχωρήσει σε 1,2 δισ. ευρώ σε 12μηνη βάση, έναντι 8,11 δισ. ευρώ κατά το 2008, που ήταν και το τελευταίο έτος ανόδου της κτηματαγοράς.

Αυτό προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο.

Ειδικότερα, από την ανάλυση των στοιχείων εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα νοικοκυριά ξεκίνησαν να μειώνουν τις επενδύσεις σε κατοικίες ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2008, σχεδόν έξι μήνες νωρίτερα από την έναρξη της πτώσης των τιμών, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Εκτοτε, ακολουθώντας και την τάση συνεχούς συρρίκνωσης των τιμών των ακινήτων, περιορίζεται σημαντικά και η επένδυση σε αυτά.

Πρόκειται για σαφή «αμυντική» κίνηση των νοικοκυριών απέναντι στην επερχόμενη κρίση, η οποία αύξησε την ανεργία και περιόρισε σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο οικονομικό του δελτίο, ο ΣΕΒ, επικαλούμενος σχετική έρευνα της Credit Suisse, ανέφερε ότι, στην περίοδο των μνημονίων και μέχρι σήμερα, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν απολέσει συνολικά 185 δισ. ευρώ περιουσία, εκ των οποίων τα 111 δισ. ευρώ αφορούν κυρίως τις απώλειες που έχουν προκύψει από τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η σχετική περιουσία (ακίνητα και αυτοκίνητα) είχε αυξηθεί κατά 85% ή κατά 403 δισ. ευρώ κατά το διάστημα από το 2000 έως το 2009, με τις τιμές των ακινήτων να αυξάνονται κατά 82% κατά την ίδια περίοδο.

Εκτοτε και μέχρι σήμερα, οι αξίες έχουν υποχωρήσει κατά 40% κατά μέσον όρο, γεγονός όμως που δεν αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία, καθώς οι απώλειες είναι λιγότερες απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μέρος του πλούτου αυτού τοποθετήθηκε σε ακίνητα στο εξωτερικό, με τις σχετικές επενδύσεις να χρηματοδοτούνται από τη φυγή των καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα.

Σε απάντηση των μειωμένων επενδύσεων των νοικοκυριών στην αγορά κατοικίας, οι κατασκευαστές ακινήτων προχώρησαν σε ακόμα μαζικότερες μειώσεις. Ετσι, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει κατά 95% από το 2007 έως τα μέσα του 2016, ενώ η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 93% (με βάση την επιφάνεια) από το 2005 έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκαν από το 10,8% το 2007 σε μόλις 0,6% με το πέρας και του τρίτου τριμήνου του 2016. Ετσι, ο σημερινός ρυθμός ανέγερσης νέων κατοικιών είναι σχεδόν 15 φορές μικρότερος από τον αντίστοιχο του 2007. Κατά το οκτάμηνο (Ιανουάριος – Αύγουστος) του 2016 ολοκληρώθηκαν μόλις 4.853 νέες κατοικίες, όταν κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2007 είχαν κατασκευαστεί 71.936 κατοικίες.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.