Quantcast
Παράταση εγγυήσεων έως το 2019 για να έχουν πρόσβαση στον ELA οι τράπεζες - enikonomia.gr
share

Παράταση εγγυήσεων έως το 2019 για να έχουν πρόσβαση στον ELA οι τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Επιπλέον δύο χρόνια παράταση στις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος δίνει με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στον μηχανισμό ρευστότητος ELA.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, παρατείνεται από την 1η Ιουλίου 2017 έως τις 30 Ιουνίου 2019 η χρονική ισχύς των εγγυήσεων του Δημοσίου για την κάλυψη πιστώσεων σε τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα και παραμένουν φερέγγυες, με σκοπό την αντιμετώπιση προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το συνολικό ύψος των εγγυήσεων που είναι δυνατόν να παρέχονται δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 90 δισ. ευρώ. Για τη χορήγηση των εγγυήσεων το Δημόσιο λαμβάνει προμήθεια και έσοδα.

Σημειώνεται ότι στις 8 Ιουνίου 2017 το ανώτατο όριο παροχής ELA προς τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκε στο ποσό των 44,2 δισ. ευρώ, έναντι 50,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016. Η μείωση του ανώτατου ορίου αντανακλά τις θετικές εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.