Quantcast
Τουρισμός, τρόφιμα και διεθνείς μεταφορές οι κερδισμένοι του 2017 στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Τουρισμός, τρόφιμα και διεθνείς μεταφορές οι κερδισμένοι του 2017 στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Από την επενδυτική ζήτηση, την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και την αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να υπάρξει ανάπτυξη φέτος στη χώρα μας, της τάξης του 2,7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιοποίησε η εταιρεία ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων Atradius.

Η εταιρεία εκτιμά πως τομείς όπως ο τουρισμός, η συσκευασία, τα τρόφιμα και οι διεθνείς μεταφορές θα ανακάμψουν και θα αναπτυχθούν εφέτος. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων (ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα κλπ), πετρελαίου, φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων αλουμινίου προβλέπεται να αυξηθούν, δεδομένης της υψηλότερης εξωτερικής ζήτησης και της βελτίωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας. Ωστόσο, η κατάσταση σε κλάδους όπως οι κατασκευές, τα δομικά υλικά, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, παραμένει κρίσιμη.

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, η Atradius αναφέρει πως εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) που φθάνουν στο 37% των ακαθάριστων συνολικών δανείων. Σε άλλο σημείο της ανάλυσης σημειώνεται ότι η δύσκολη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών περιορίζει τη δανειοδότηση που απαιτείται για την αναζωογόνηση του δυναμισμού του ιδιωτικού τομέα, ενώ η πρόοδος για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μέχρι στιγμής αργή. Σύμφωνα με την εταιρεία, ανοδική πορεία της πιστωτικής επέκτασης για την υποστήριξη της οικονομίας θα παραμείνει χαμηλή και το 2017 (αύξηση 0,7%) και το 2018 (αύξηση 2,1%).

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμών, αυτές μειώθηκαν το 2016 σε σύγκριση με το 2015, ωστόσο το 2017 δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση. Ενώ λόγω της μικρής οικονομικής ανάκαμψης οι πτωχεύσεις των επιχειρήσεων αναμένεται να μειωθούν κατά 2% το 2017. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το επίπεδο πτωχεύσεων παραμένει περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερο από τα έτη προ της κρίσης (δηλαδή πριν από το 2008).

Σε άλλο σημείο του εγγράφου που δημοσιοποίησε η Atradius αναφέρει πως το μέλλον του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας εξακολουθεί να εξαρτάται από την εφαρμογή συμφωνημένων αλλά αμφιλεγόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.