Quantcast
Die Presse: Θετική η αποδοχή του ελληνικού ομολόγου από τις αγορές - enikonomia.gr
share

Die Presse: Θετική η αποδοχή του ελληνικού ομολόγου από τις αγορές

δημοσιεύτηκε:

Θετική ήταν η αποδοχή της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση ενός πενταετούς κρατικού ομολόγου για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2014 , υπογραμμίζει σε σημερινή εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα η έγκυρη Ααυστριακή συντηρητική εφημερίδα “Die Presse”. Την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χαιρέτισε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, προσθέτει, υπάρχουν και αντίπαλοι της έκδοσης του ομολόγου, κυρίως στην ίδια την Ελλάδα, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας υπογραμμίζει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα στην κυβέρνηση πως θεωρεί “πρόωρη” την επιστροφή στις αγορές- «μία προβοκάτσια για μία κυβέρνηση στη φάση της προετοιμασίας μίας δύσκολης χρηματοπιστωτικής συναλλαγής», κατά την οποία η Ελλάδα άντλησε την Τρίτη τρία δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 4,625%.

«Ενόψει του γενικότερα χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων, αυτό το επιτόκιο είναι υψηλό, αλλά ενόψει των δυσκολιών της χώρας- έλεγχοι κεφαλαίων, πρόγραμμα διάσωσης και χρέος στο 180% του ΑΕΠ- αποτελεί μία σημαντική πρόοδο», σημειώνει.

Σύμφωνα με την Die Presse, «ο κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος είχε διοριστεί από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, είναι για πολλούς στην ελληνική αριστερή κυβέρνηση ένα “κόκκινο πανί”.

«Ο Στουρνάρας, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί Αντώνη Σαμαρά, από το 2012 έως το 2014, ήταν εκείνος ο οποίος είχε εκδώσει τον Απρίλιο του 2014 το τελευταίο πενταετές ομόλογο με επιτόκιο 4,95%, ενώ περαιτέρω εκδόσεις μέσα στο 2014 απέτυχαν» αναφέρει η εφημερίδα.

Η ανταπόκριση της”Die Presse”από την Αθήνα καταλήγει με τη διαπίστωση πως «αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι ευκολότερα για την κυβέρνηση Τσίπρα: τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι καλά, για παράδειγμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο το πρωτογενές πλεόνασμα ανερχόταν σε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.