Quantcast
Ολόκληρο το νομοσχέδιο για τα εργασιακά - Κατατέθηκε στη Βουλή - enikonomia.gr
share

Ολόκληρο το νομοσχέδιο για τα εργασιακά – Κατατέθηκε στη Βουλή

δημοσιεύτηκε:

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Συνταξιοδοτικές
ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας
των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου αποτελείται από πέντε άξονες: Ασφαλιστικές ρυθμίσεις, εργασιακές ρυθμίσεις, πρόσθετες ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, ένα σύνολο διατάξεων για τα άτομα με αναπηρίες και ρυθμίσεις για το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού, λόγω της ειδικής σημασίας που έχει για την κοινωνική προστασία.

Στο ασφαλιστικό οι βασικές ρυθμίσεις προβλέπουν την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα των μηχανικών και των δικηγόρων. Επίσης, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται ρύθμιση η οποία θέτει πιο ευνοϊκούς όρους για την εξαγορά πλασματικών χρόνων από τους αγρότες και ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η σύνταξη αναπηρίας δεν διακόπτεται, εφόσον εκκρεμεί γνωμάτευση από τα ΚΕΠΑ. Θα υπολογίζεται, επίσης, η γονική, η αναρρωτική, η εκπαιδευτική άδεια και η διαθεσιμότητα στη συντάξιμη υπηρεσία, ενώ μία άλλη βασική ρύθμιση είναι η μη παραγραφή του δικαιώματος για σύνταξη στην περίπτωση που αυτό δεν ασκηθεί για τρία χρόνια.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η ρύθμιση για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται διαδικασία επιστροφής με συμψηφισμό εκεί όπου υπάρχουν αμοιβαίες απαιτήσεις.



Παράλληλα προβλέπεται ο περιορισμός της μείωσης των απολαβών σε περίπτωση πρόωρης σύνταξης στο Δημόσιο στο 30%, όπως ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αλλάζει και η βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών για τις επικουρικές συντάξεις που κατατέθηκαν μετά την 1.1.2015. Η αλλαγή αφορά στις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 έως το 2014, προκειμένου να υπολογίζονται σε αυτές το σύνολο των ποσών για το οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές.

Στα εργασιακά, το νομοθέτημα περιλαμβάνει τρία μέρη: α) αδήλωτη-υποδηλωμένη εργασία, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας των υπερωριών πριν από την έναρξη του ωραρίου, ενώ point system για τις παραβάσεις, ώστε ανάλογα με το μέγεθός τους να επιβάλλεται και αντίστοιχη ποινή, αποκλεισμός από πάσης φύσεως δημόσια χρηματοδότηση των παραβατών και ηλεκτρονική δήλωση της οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζόμενων.

β) απλήρωτη εργασία, στο οποίο περιλαμβάνεται συντόμευση της εκδίκασης των διαφορών με την πρόβλεψη συγκεκριμένου χρονικού ορίου για την αρχική εκδίκαση της υπόθεσης, των αναβολών και την τελική απόφαση. Επίσης δίνει τη δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής για τους εργαζόμενους και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του εργοδότη με μειωμένο ή και μηδενικό δικαστικό ένσημο. Επίσης στις περιπτώσεις απλήρωτης εργασίας με βάση το νόμο που πέρασε το καλοκαίρι, θα θεωρείται «βλαπτική καταγγελία της σύμβασης κατά του εργοδότη» ενώ θα μπορεί ο εργαζόμενος να εισπράττει επίδομα ανεργίας.

γ) επέκταση εργατικών δικαιωμάτων, κυρίως σε γυναίκες που μετέχουν σε διαδικασίες παρένθετης μητρότητας και υιοθεσίες.

Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε εδώ την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.