Quantcast
Παπαδημούλης σε Κομισιόν: Γιατί εντείνονται οι εισοδηματικές ανισότητες; - enikonomia.gr
share

Παπαδημούλης σε Κομισιόν: Γιατί εντείνονται οι εισοδηματικές ανισότητες;

δημοσιεύτηκε:

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τις εισοδηματικές ανισότητες στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O Δημήτρης Παπαδημούλης εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι από το 2009 και την έναρξη της οικονομικής κρίσης η εισοδηματική ανισότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ είτε αυξάνεται, είτε παραμένει στα ίδια απογοητευτικά επίπεδα. Σημειώνει, επίσης, πως στα φτωχότερα κράτη-μέλη ή σε κράτη-μέλη που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίων και αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης, η εισοδηματική ανισότητα οδηγεί σε αύξηση του ποσοστού μετανάστευσης, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες εντός της ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν πώς ερμηνεύει τα υψηλά επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας στα κράτη-μέλη και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

Ένταση εισοδηματικών ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat , διεθνών οργανισμών και κέντρων ερευνών, όπως το Eurofound , ο ΟΑΣΑ και το FES , η εισοδηματική ανισότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ είτε αυξάνεται, είτε παραμένει στα ίδια απογοητευτικά επίπεδα, όπως διαμορφώθηκαν από το 2009 και την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Η εισοδηματική ανισότητα προκύπτει ως αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών μεταβλητών, όπως για παράδειγμα το ετήσιο εισόδημα, ο δείκτης κατανάλωσης, η αύξηση ή μείωση της αγοραστικής δύναμης σε σχέση με την αύξηση ή μείωση του εισοδήματος.

Στα φτωχότερα κράτη-μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ή σε κράτη-μέλη που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίων και αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, η εισοδηματική ανισότητα οδήγησε επίσης σε αύξηση του ποσοστού μετανάστευσης προς άλλα πλουσιότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο την εισοδηματική ανισότητα και κατά συνέπεια την κοινωνική και περιφερειακή ανισότητα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς αξιολογεί και πώς ερμηνεύει την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας στα κράτη-μέλη της ΕΕ;

2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη εισοδηματική ανισότητα σε πολλά κράτη-μέλη;


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.