Quantcast
Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι αιτήσεις κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου - enikonomia.gr
share

Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι αιτήσεις κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου

δημοσιεύτηκε:

Στη μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου, συζητήθηκαν σήμερα οι αιτήσεις κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου, που περιλαμβάνει τον ΕΦΚΑ, τις συντάξεις, τα μπλοκάκια, κλπ, ενώ ο πρόεδρος του ΣτΕ έδωσε προθεσμία ενός μηνός (6 Νοεμβρίου 2017) στους συνηγόρους για να καταθέσουν υπομνήματα.

Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας καθυστέρησε 2 ώρες, καθώς τέθηκε θέμα εξαίρεσης δύο εισηγητών, της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου και του Σπυρίδωνα Μαρκάτη (σύμβουλοι Επικρατείας και οι δύο). Τα κωλύματα αναγόντουσαν από την μία στο ότι η κ. Χρυσικοπούλου διετέλεσε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε το νέο ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 και από την άλλη, στο ότι ο κ. Μαρκάτης ήταν μέλος της Επιτροπής Σοφών.

Στη συνέχεια, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με δύο παρεμπίπτουσες αποφάσεις, έκρινε ότι η κ. Χρυσικοπούλου έχει κώλυμα να συμμετάσχει στην συγκεκριμένη δικαστική σύνθεση, ενώ αντίθετα ο κ. Μαρκάτης δεν είχε κώλυμα.

Κατόπιν αυτών, η κ. Χρυσικοπούλου δεν ανέβηκε στην έδρα και οι υποθέσεις της θα συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, στις 12μμ σε εμβόλιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Για τις υποθέσεις της κ. Χρυσικοπούλου εισηγητής ορίστηκε ο κ. Μαρκάτης. Οι δύο άλλοι εισηγητές ήταν οι σύμβουλοι Επικρατείας, Γεώργιος Τσιμέκας και Άννα Καλογεροπούλου.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ συζητήθηκαν οι υποθέσεις κατά του νέου τρόπου ασφάλισης (ασφαλιστικό), για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών (μπλοκάκι) και για τον ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων ανέρχεται στις 26.

Υπενθυμίζεται, ότι οι υποθέσεις αυτές ήταν να συζητηθούν τον περασμένο Ιούνιο, αλλά αναβλήθηκαν για σήμερα.

Οι 32 δικηγόροι των προσφευγόντων, ζήτησαν να ακυρωθεί ως αντίθετος στο Σύνταγμα, στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ, όπως και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, όσο και να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας.

Επισημαίνουν ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος, όπως και τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους πολίτες, κλπ. Επισημάνθηκε ακόμη, η ανυπαρξία των προβλεπομένων αναλογιστικών κλπ μελετών.

Επίσης ανέφεραν, ότι οι 2.750.000 συνταξιούχοι βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση, μετά τις εν συνεχεία περικοπές των συντάξεών τους. Το Δημόσιο, κάθε χρόνο, επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος και προβαίνει σε νέες περικοπές συντάξεων, χωρίς να παράγεται κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά παρ΄ όλα αυτά συνεχίζονται οι περικοπές, όπως είπαν οι προσφεύγοντες.

Από την πλευρά του, το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπήθηκε από 6 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ανέφερε ότι το νέο ασφαλιστικό καθεστώς αποσκοπεί στην δημοσιονομική εξυγίανση και έχει δομικό χαρακτήρα και πρόσθεσαν ότι ο ασφαλιστικός νόμος εξασφαλίζει το μέλλον των συντάξεων.

Ακόμη, το Δημόσιο υποστήριξε ότι σκοπός του ασφαλιστικού νόμου είναι να υπάρξει πλεόνασμα, και ότι οι χορηγούμενες, σήμερα, συντάξεις είναι πάνω από το κατώτατο όριο της εθνικής σύνταξης, που είναι τα 346 ευρώ.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει, μεταξύ των άλλων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών, συνταξιούχων ΟΤΕ, ΔΕΗ, κλπ.

Στην δικαστική αίθουσα παραβρέθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Σρατούλης και η τέως πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.