Quantcast
ΕΕ: Με διαγωνισμό η διαδικασία παρέμβασης στην αγορά σκόνης γάλακτος για το 2018 - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Με διαγωνισμό η διαδικασία παρέμβασης στην αγορά σκόνης γάλακτος για το 2018

δημοσιεύτηκε:

To Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ αποφάσισε την προσωρινή αλλαγή της διαδικασίας του μηχανισμού δημόσιας παρέμβασης στην αγορά σκόνης αποκορυφωμένου γάλακτος (Skimmed Milk Powder).
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα αποθέματα σκόνης γάλακτος στην ΕΕ, αυξήθηκαν και έφτασαν το 2017 σχεδόν τους 400.000 τόνους.
Το Συμβούλιο αποφάσισε το 2018, αντί της «αυτόματης αγοράς» σκόνης γάλακτος, να γίνεται η αγορά με διαγωνισμό για συγκεκριμένες ποσότητες και τιμές. Ο κ. Rumen Porodzanov, υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας και πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών, μετά αυτή την απόφαση δήλωσε: «το συμβούλιο σήμερα αποφάσισε να παρέμβει για να σταθεροποιήσει τις αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων το 2018».

Και πρόσθεσε: «Αυτό συμβαδίζει με την δέσμευσή μας να παρακολουθούμε τις εξελίξεις της αγοράς γαλακτοκομικών, και να διασφαλίσουμε ότι το «δίχτυ προστασίας» στην ΕΕ λειτουργεί εγκαίρως και με σύνεση, όχι μόνο για να ισορροπεί τις διαταραχές στην αγορά αλλά και για να τις αποφεύγει όταν αυτό είναι δυνατό».
Λόγω των υψηλών αποθεμάτων και για να αποφύγει μια πτώση στις τιμές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε και το Συμβούλιο αποφάσισε, να μην προβεί σε αυτόματη αγορά σκόνης αποκορυφωμένου γάλακτος.
Ωστόσο το δίχτυ προστασίας θα λειτουργεί, και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να μπορεί να αγοράζει σκόνη αποκορυφωμένου γάλακτος μέσω μιας διαδικασίας διαγωνισμού, στην οποία θα αποφασίζει κατά περίπτωση την ποσότητα, αλλά και το επίπεδο των τιμών στις οποίες θα αγοράζει».
Η ισχύς του Κανονισμού θα ξεκινήσει από την δημοσίευσή του που έχει προγραμματιστεί στις 31 Ιανουαρίου του 2018. Η περίοδος κατά την οποία θα γίνεται η παρέμβαση θα ξεκινά από 1η Μαρτίου έως 30η Ιουνίου κάθε έτος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.