Quantcast
Με απόδοση 3,5% η έκδοση του 7ετούς ομολόγου - Προσφορές πάνω από 6 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Με απόδοση 3,5% η έκδοση του 7ετούς ομολόγου – Προσφορές πάνω από 6 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Ολοκληρώθηκε  η έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,5% . 

Οι επενδυτές προσέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες,  στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 6 δισ. ευρώ,  ποσό διπλάσιο από τα 3 δισ. ευρώ που θα αντλήσει η Ελλάδα και είχε θέσει ως στόχο το υπουργείο Οικονομικών. 

Δήλωση Τσακαλώτου


«Η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί απόδειξη ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά είμαστε σε θέση να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά από τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος αναταραχή που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές.

Δήλωση Μοσκοβισί


«Η έκδοση του ελληνικού ομολόγου δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με καλές συνθήκες, σε μια στιγμή αναταράξεων, αμέσως μετά τις αναταράξεις, κι αυτό είναι μια καλή ένδειξη», δήλωσε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισίστο Γαλλικό Πρακτορείο και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσερχόμενος σε κεντρικό βιβλιοπωλείο για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου.

«Αποδεικνύει», πρόσθεσε, «ότι υπάρχει ήδη εμπιστοσύνη και ότι όλος ο κόσμος βλέπει σε ποιο βαθμό η κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί, ως προς την ανάπτυξη, ως προς το δημοσιονομικό πεδίο και επιβεβαιώνει το μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης που ήρθα να φέρω εδώ».


Κουπόνι 3,375% – Περισσότεροι μακροπρόθεσμοι επενδυτές


Τοκομερίδιο (κουπόνι) 3,375% έχει το νέο 7ετές ελληνικό ομόλογο, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, με τη ζήτηση των επενδυτών να φθάνει τα 6 δισ. ευρώ.

Η απόδοση του ομολόγου αναμενόταν στο 3,5% και η Ελλάδα θα αντλούσε 3 δισ. ευρώ, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

«Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Αποδεικνύει ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να περιμένουμε δύο μέρες», είπε, ενώ τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι πως έχουμε περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες (εκδόσεις)», αναφερόμενος σε αυτές του περασμένου Ιουλίου και Νοεμβρίου.

Τραπεζίτης ανέφερε, επίσης, στο Reuters ότι το τελικό ύψος των προσφορών ανήλθε πάνω από 6 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται 320 εκατ. ευρώ από τους επικεφαλής αναδόχους της έκδοσης. Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από αυτό που είχε αναφερθεί νωρίτερα σήμερα, αν και είναι φυσιολογικό, όπως είπε, να αποχωρούν κάποιοι επενδυτές όταν υπάρξει αλλαγή στην απόδοση του ομολόγου, η οποία στην αρχή είχε ορισθεί στο 3,75% για να μειωθεί στη συνέχεια στο 3,5%.

Τι λένε οι επενδυτές

Ο Nick Wall, διαχειριστής κεφαλαίων στην Old Mutual Global Investors δήλωσε ότι είναι θετικός έναντι της Ελλάδας και έχει μειώσει τις θέσεις του σε ομόλογα άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης σε σχέση με αυτές που έχει στους ελληνικούς τίτλους. Η Ελλάδα, είπε, είναι μία ιστορία που βελτιώνεται και τα ομόλογά της δεν έχουν αγορασθεί από την ΕΚΤ.

Η χθεσινή ανακοίνωση του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που είναι υπέρ της αύξησης των δαπανών να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, συνέβαλε επίσης στην ενίσχυση της ζήτησης για τα ομόλογα των νότιων ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένων των ελληνικών, σημειώνει το Reuters. .

Ορισμένοι επενδυτές θα ανταλλάξουν ελληνικά ομόλογα που κατέχουν με το νέο 7ετές, εκτίμησε ο Wall. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δαλίπης της Alpha Trust Mutual Fund Management στην Αθήνα, δήλωσε ότι η τιμολόγηση (απόδοση) σήμερα είναι υψηλότερη από ότι θα ήταν πριν από μια ή δύο εβδομάδες. Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ελλάδα θέλει να δοκιμάσει τις αγορές. Η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται ότι βελτιώνεται, όμως υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες, σημείωσε. .

Με το 7-ετές ομόλογο είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντλεί πλήρως νέο χρήμα από τις αγορές, μετά από χρόνια, σημειώνει το Reuters και προσθέτει: «Οι θεσμικοί επενδυτές είχαν ανάμεικτες αντιδράσεις έναντι της πώλησης. Θεσμικός επενδυτής δήλωσε ότι η οικονομική και δημοσιονομική βελτίωση της Ελλάδας, είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει συζήτηση στην ομάδα του για πιθανή αγορά ομολόγου. Φαίνεται ότι τα θεμελιώδη μεγέθη βελτιώνονται, είπε. Πλησιάζουν στην έξοδο από τα προγράμματα, ωστόσο πρέπει ακόμη να επεξεργαστούν πώς θα μειωθεί το βάρος του χρέους και πόσο θα διαγραφεί, πρόσθεσε ο θεσμικός επενδυτής».

Τρίτος επενδυτής, δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν αγοράζει ομόλογα λόγω της διαφοράς της απόδοσής τους από τα γερμανικά ομόλογα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.