Quantcast
Βενιάμης: Επανεξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών - Παγκόσμιος ηγέτης η ελληνική ναυτιλία - enikonomia.gr
share

Βενιάμης: Επανεξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών – Παγκόσμιος ηγέτης η ελληνική ναυτιλία

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι το 2018 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης για τη ναυτιλία, εξέφρασε ο εφοπλιστής Θεόδωρος Βενιάμης, ο οποίος εξελέγη σήμερα εκ νέου πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσεχή τριετία.

Συγκεκριμένα, το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο, συνήλθε σήμερα στις 8 Φεβρουαρίου 2018 στα γραφεία της Ένωσης και μετά την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Βενιάμης Ε. Θεόδωρος

Αντιπρόεδροι: Αγγελόπουλος Κ. Γεώργιος, Μαρτίνος Ι.Κωνσταντίνος

Γραμματείς: Λαιμός Ν. Αντώνιος-Θωμάς, Τραυλού Ν. Μελπομένη

Ταμίας: Ξυλάς Α. Ιωάννης

Αναπλ. Ταμίας: Μακρυμίχαλος Ι. Γεώργιος

Όσον αφορά την πορεία της ναυτιλίας ο κ. Βένιαμης είπε ότι και το 2018 η ελληνική ναυτιλία διατηρεί ακάθεκτη τα υψηλά ποσοστά πλοιοκτησίας στη διεθνή ναυτιλιακή κατάταξη, ελέγχοντας το 20% περίπου της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 50% της ΕΕ με 4.800 πλοία, με μερίδιο 30% στα δεξαμενόπλοια, 22% στα bulk carriers, 16% στα πλοία μεταφοράς χημικών και προϊόντων πετρελαίου, 15% στα LNG / LPG, 11% στα ψυγεία και 9% στα containers.

Μίλησε για ποιοτική παρουσία του ελληνικού στόλου παγκοσμίως υπογραμμίζοντας ότι μέσος όρος ηλικίας για τα ελληνόκτητα πλοία είναι σε 11,54 έτη και για τα πλοία υπό ελληνική σημαία σε 13,74 έτη, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 14,81 έτη.

Ο κ. Βενιάμης ανέφερε ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 ήταν 8,33 δισ. ευρώ αυξημένο σε ποσοστό περίπου 18% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016. Τόνισε ότι είναι φανερό ότι μετά από δύο χρόνια από την επιβολή των capital controls, η εισαγωγή ναυτιλιακού συναλλάγματος επανέρχεται σταδιακά στα προηγούμενα επίπεδα εισαγωγής.

Επιπλέον εκτίμησε ότι, σύντομα θα επιτευχθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια συμφωνία που θα σέβεται τη θεσμική και συνταγματική κατοχύρωση του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου της ναυτιλίας, αναφέροντας ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει υποστηρίξει σε κάθε επίπεδο στην ΕΕ σθεναρά την ελληνική υπόθεση προς διασφάλιση των θέσεων της ναυτιλίας μας.

Η ελληνόκτητη ναυτιλία και το 2017 ανταποκρίθηκε για ακόμη μια φορά στο αίτημα της Πολιτείας για παράταση της οικειοθελούς οικονομικής συνεισφοράς της για ένα επιπλέον έτος, δηλαδή και το 2018, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να ολοκληρωθεί η σχετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμπλήρωσε .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.