Quantcast
Καραμούζης: Γιατί αισιοδοξούμε για τα stress test - enikonomia.gr
share

Καραμούζης: Γιατί αισιοδοξούμε για τα stress test

δημοσιεύτηκε:

Tις θέσεις του για το πανευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλά και τις προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών περιέγραψε ο Νικόλαος Καραμούζης μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση σε ότι αφορά τις τράπεζες είναι η δημιουργία της Τραπεζικής Ενωσης και της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.

Σημείωσε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσει η μείωση των κόκκινων δανείων που σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ υψηλά, ενώ κρίσιμο είναι να προχωρήσει και η μείωση της σύνδεσης του ρίσκου μεταξύ κρατικού χρέους και τραπεζών.

Αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές στους ρυθμιστικούς κανόνες οι θα δημιουργήσουν συνθήκες περαιτέρω συγκέντρωσης στον κλάδο αλλά και θα αλλάξουν το επιχειρηματικό μοντέλο.

Στην Ελλάδα έχουμε μπροστά μας τρία σημαντικά θέματα, τόνισε:
α) Εφαρμογή του IFRS9, για το οποίο είπε ότι η προσωπική του αίσθηση είναι ότι το αντίκτυπο θα είναι μεταξύ 5 – 5,5 δισ. ευρώ που θα μοιραστεί σε μια πενταετία «οπισθοβαρώς». β) δεν έχουμε ολοκληρώσει το Trouble Asset Review (TAR), ενώ γ) το stress test ξεκίνησε μόλις τις προηγούμενες ημέρες με την αποστολή των πρώτων στοιχείων.

Σε καλύτερη θέση

Τόνισε ότι έχοντας κατά νου την άσκηση του 2015 πρέπει να ξέρουμε ότι α) η μακροοικονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη β) οι προοπτικές είναι καλύτερες και γ) η αρχική θέση των τραπεζών σε ότι αφορά τη ρευστότητα και τα κεφάλαια είναι βελτιωμένες σε σύγκριση με αυτές του 2015 αλλά και το ότι τα NPEs έχουν μειωθεί κατά 10 δισ. ευρώ.

Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αξιοσημείωτα κέρδη προ προβλέψεων, της τάξης των 4 δισ. ευρώ έτσι σε τριετή βάση θα έχουν 12 δισ. ευρώ ως επιπλέον μαξιλάρι, πριν επηρεαστούν τα κεφάλαια από επιπλέον προβλέψεις.

Συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες έχουν σημαντικές εγγυήσεις για τα κόκκινα δάνεια, κυρίως από το real estate και το 4ο τρίμηνο όλες οι τράπεζες θα δείξουν σημαντικές βελτιώσεις σε ότι αφορά το σχηματισμό NPEs και NPLs.

Τα παραπάνω τόνισε δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα αλλά μέσω των αριθμών έχουν την αίσθηση ότι οι τράπεζες, είναι σε καλύτερη κατάσταση όπως και η θέση της χώρας. Θα αναφέρω ένα αριθμό: το καλοκαίρι του 2015 η εξάρτηση από τον ELA ήταν 86 δισ. και σήμερα 16 δισ.

Γιώργος Προβόπουλος: Κίνδυνος μεταρρυθμιστικής κόπωσης

Από τα μαθήματα της πολυετούς κρίσης θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επόμενη θα πρέπει να μας βρει πιο ανθεκτικούς και να οδηγήσει σε περαιτέρω σύγκλιση των οικονομιών, εκτίμησε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ ΕΛΛ +0,30%, στην τοποθέτησή του.

Ευθύνη των χωρών είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και της Ευρώπης να ολοκληρώσει την αρχιτεκτονική της, σημείωσε.

Όπως είπε σήμερα υπάρχει κίνδυνος μεταρρυθμιστικής κόπωσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδέχεται να μειώσει την προθυμία να προχωρήσουν οι τομές αλλά και να αλλάξει η αρχιτεκτονική της Ευρώπης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.