Quantcast
"Όχι" και από τον Δραγασάκη στην προληπτική πιστωτική γραμμή - enikonomia.gr
share

“Όχι” και από τον Δραγασάκη στην προληπτική πιστωτική γραμμή

δημοσιεύτηκε:

Απέρριψε την πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή ο Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας ότι δεν χρειάζονται νέες «θερμοκοιτίδες».

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών παρατήρησε: «Εμείς, αλλά και οι Θεσμοί, καταλήξαμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας αποθέματα, να έχουμε, δηλαδή, τον δικό μας κουμπαρά, ούτως ώστε αν κάτι συμβεί να έχουμε τα χρήματα και αν είναι ομόλογο να μπορούμε να το εξοφλήσουμε και να μην χρειαστεί να υπάρξει πρόβλημα. Ήδη με τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί οι Θεσμοί ότι θα δώσουν και με αυτά που εμείς έχουμε συγκεντρώσει, πλησιάζουμε να καλύψουμε το ποσό που είναι αναγκαίο.

Η προληπτική πιστωτική γραμμή δεν μας δίνει λύση στο πρόβλημα, μεταθέτει το πρόβλημα της εξάρτησης. Προληπτική πιστωτική γραμμή σημαίνει μια ημιμνημονιακή κατάσταση. Σημαίνει πάλι εμπλοκή των Κοινοβουλίων των εταίρων, σημαίνει διαπραγματεύσεις, σημαίνει προαπαιτούμενα, σημαίνει αβεβαιότητα. Η πιστωτική γραμμή είναι για έναν χρόνο, το πολύ να ζητήσεις μια παράταση για άλλους έξι μήνες. Η απάντηση σε όλα αυτά δεν είναι νέες πιστωτικές γραμμές, δεν είναι νέες “θερμοκοιτίδες”».

Σε ερώτηση αν είναι εφικτή η καθαρή έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια απάντησε πως «το ερώτημα αυτό κρύβει σκοπιμότητες, διότι η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις» και σημείωσε: «Το σχέδιο που ετοιμάζουμε θα είναι το δεσμευτικό πλαίσιο για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση».


Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι, θέμα αρχής είναι τι θέλουμε να πετύχουμε:

-Αυτό είναι πρώτον η απεξάρτηση από τα μνημόνια, χωρίς προαπαιτούμενα ή αιρέσεις. Να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση με τις άλλες χώρες που πέρασαν τη διαδικασία.

-Το δεύτερο είναι να μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας από τις αγορές.

-Το τρίτο είναι να έχουμε το δικό μας σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Να το σχεδιάσουμε εμείς, να έχουμε την «ιδιοκτησία» του. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί η κυβέρνηση, σημείωσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.