Quantcast
Άμεσα μέτρα για τις καταστροφές στο Πήλιο - Κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την περιοχή - enikonomia.gr
share

Άμεσα μέτρα για τις καταστροφές στο Πήλιο – Κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την περιοχή

δημοσιεύτηκε:

Τις πληγείσες, από την τελευταία καταστροφική θεομηνία, κατοικημένες και αγροτικές περιοχές του Πηλίου επισκέφθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη και είδαν από κοντά το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί τόσο οι υποδομές, όσο και το οδικό δίκτυο μαζί με τις μεγάλες καθιζήσεις του εδάφους που έχουν αλλάξει τη μορφή της περιοχής.

Ο κ. Σπίρτζης επισκέφθηκε με κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου την Μαυρούτσα, τον Κισσό, την Τσαγκαράδα, το Μούρεσι και άλλα χωριά, για να καταλήξει στη Ζαγορά που υπέστη και τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Σε δηλώσεις του, μετά από σύσκεψη στα Χάνια, ο υπουργός θύμισε ότι από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση έστειλε συνεργεία και μηχανικούς που καταγράφουν τα προβλήματα και ότι από την προσεχή Δευτέρα μεγάλο κλιμάκιο θα εγκατασταθεί στο Πήλιο για να επιτευχθεί η οδική σύνδεση των οικισμών που έχουν αποκοπεί και παράλληλα άλλο κλιμάκιο του ΙΓΜΕ υπό τον καθηγητή κ. Λέκκα θα εξετάσει τα προβλήματα και θα εκπονήσει ολοκληρωμένες μελέτες για το έδαφος της περιοχής.

Στόχος είναι, είπε ο κ. Σπίρτζης, να προχωρήσουμε και σε προμελέτες ώστε μέσα στο επόμενο τρίμηνο, που θα διαρκεί και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από χθες η περιοχή, να έχουν αποκατασταθεί πλήρως τα κύρια και δευτερεύοντα οδικά δίκτυα του ανατολικού Πηλίου.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα βοηθήσει στη στελέχωση του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου με μηχανικούς, αφού από την πλευρά της Περιφέρειας δεν υπήρξε διάθεση συνεργασίας είπε ο Χρήστος Σπίρτζης και επέρριψε ευθύνες στην Περιφέρεια, τονίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι διαφορετική και εκφράζοντας τη δυσφορία του για την ασυνεννοησία που υπάρχει μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμων.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να επισκέπτεται ο ίδιος την περιοχή, να υπάρχουν πάνω από 50 κατεστραμμένα σπίτια, να καταγράφονται 91 σημεία κατολισθήσεων και το υπουργείο, ως σήμερα, να μην έχει ενημερωθεί εγγράφως για την κατάσταση.

Γι’ αυτούς τους λόγους, το υπουργείο θα κάνεις μελέτες ώστε να γίνουν έργα, με χρηματοδότηση μέσω ενός μνημονίου μεταξύ Υπουργείου και Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, που θα παρακάμπτει την Περιφέρεια.

Ο κ. Πουλάκης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει άμεσα στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου το ποσό των 490.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών από την πλευρά των πληγέντων κατοίκων, ενώ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες υπογράφεται Κοινή Υπουργική απόφαση για την παράταση, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο και για όσο θα διαρκέσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε χθες η περιοχή, των κάθε είδους οφειλών προς το Δημόσιο, τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Πάντως, έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε, η μη πρόσκληση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολινδρίνη στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, αλλά ούτε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την περιοχή, με αποτέλεσμα να εκφράσουν εντονότατη δυσαρέσκεια οι δύο τοπικοί παράγοντες για την επιλογή, αλλά και τη φραστική επίθεση του κ. Σπίρτζη για τους χειρισμούς της Περιφέρειας.


Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.