Quantcast
Πότε θα έρθουν τελικά στη Βουλή οι διατάξεις του νέου e-περιουσιολόγιου- Τι προβλέπουν - enikonomia.gr
share

Πότε θα έρθουν τελικά στη Βουλή οι διατάξεις του νέου e-περιουσιολόγιου- Τι προβλέπουν

δημοσιεύτηκε:

Τον Σεπτέμβριο του 2018 αναμένεται να έρθει στη Βουλή η διάταξη νόμου για τη ενεργοποίηση του νέου ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Σημειώνεται ότι, μέσω του Περιουσιολογίου θα γίνεται σε καθημερινή βάση η επικαιροποίηση μιας τεράστιας βάσης δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται ηλεκτρονικά το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας πολιτών και επιχειρήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάντως ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μπορέσει μέσα από αυτήν την εφαρμογή να καταργήσει τα τεκμήρια και να τεθεί σε εφαρμογή αυτό που ισχύει και σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.Δηλαδή ο τρόπος διαβίωσης και τα έξοδα που πραγματοποιεί ένας φορολογούμενος ή ένα νοικοκυριό να μπορούν να δικαιολογηθούν από τα περιουσιακά στοιχεία και από τον τρόπο που αυτά έχουν αποκτηθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με το σχέδιο δράστης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, (ΑΑΔΕ) το Πληροφοριακό Σύστημα του Πλήρους Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου θα αποτελείται από τα παρακάτω υποσυστήματα:

-Υποσύστημα Φορολογουμένων:

Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής στοιχείων περιουσίας (αρχικής και τροποποιητικής), προβολής και εκτύπωσης της συνολικής τους εικόνας, καθώς και τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών.

-Υποσύστημα Εσωτερικών Χρηστών:

Ειδικοί χρήστες της φορολογικής διοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα προβολής των στοιχείων της περιουσίας και συσχέτισής τους με άλλες πληροφορίες της φορολογικής διοίκησης για τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα καταχώρισης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία προκύπτουν ύστερα από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

-Υποσύστημα Διαχείρισης του Περιουσιολογίου:

Ειδικοί χρήστες της φορολογικής διοίκησης θα μπορούν να εμπλουτίζουν το σύστημα με νέες κατηγορίες δεδομένων και να καθορίζουν τις διαδικασίες συλλογής, ενημέρωσης, καθώς και τους κανόνες εγκυρότητας των δεδομένων αυτών. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τους χρήστες του Περιουσιολογίου, τις προθεσμίες υποβολής και άλλες παραμέτρους λειτουργίας του. Τέλος, θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της λειτουργίας του Περιουσιολογίου και εξαγωγής αναφορών και στατιστικών στοιχείων.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.