Quantcast
ΥΠΟΙΚ: Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για ρευστότητα ως τον Ιούνιο - enikonomia.gr
share

ΥΠΟΙΚ: Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για ρευστότητα ως τον Ιούνιο

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης με «εφεδρείες» τα περίπου 12 δις ευρώ των καταθέσεων δημοσίων φορέων και ελπίδες για μόνιμη ανάκαμψη των εσόδων από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμών οφειλών και αδήλωτων εισοδημάτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προσπαθώντας να αποφύγει την στάση πληρωμών εντός ή εκτός Ελλάδας.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας ομολόγησε χθες ότι στα σχέδια της Κυβέρνηση βρίσκεται και η νομοθέτηση για υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών σε ρευστό σε λογαριασμούς κοινής χρήσης στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Το σύνολο των καταθέσεων των δημοσίων φορέων (οργανισμών εποπτευόμενων από τα υπουργεία ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και δημοσίων νοσοκομείων) φτάνει συνολικά τα 11,95 δισ. ευρώ.

Από αυτά 6 ,6 δισ. ευρώ είναι σε λογαριασμούς φορέων που εποπτεύονται από τα υπουργεία 3,1 δις είναι οι καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων, 2,2 δισ. ευρώ σε ΟΤΑ και περίπου 280 εκατ. ευρώ των δημόσιων νοσοκομείων.

Προς το παρόν στο δημοσιονομικό μαξιλάρι που θέλει να δημιουργήσει το υπουργείο οικονομικών δεν υπολογίζονται και οι καταθέσεις των ΔΕΚΟ υπό δημόσιο έλεγχο οι οποίες υπολογίζονται σε 3-4 δις ευρώ.

Τούτο διότι ακόμη και αν το δημόσιο έχει την πλειοψηφία η παραχώρησή του στο δημόσιο προϋποθέτει γενική συνέλευση των μετόχων τους.

¨Όπως τονίζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν «στρατηγική εφεδρεία» του δημοσίου. Η πραγματική ελπίδα είναι να αποδώσουν περισσότερο από το αναμενόμενο οι ρυθμίσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες μέχρι και σε 100 δόσεις αναμένεται να ενεργοποιηθεί από σήμερα και θα αφορά περίπου 3.000.000 οφειλέτες του δημοσίου.

Παράλληλα μέχρι και τις 27 Απριλίου αναμένεται να πάρει παράταση και η ρύθμιση με βάση την οποία κάθε καταβολή από 200 ευρώ και άνω (τουλάχιστον το δεκαπλάσιο, της ελάχιστης δόσης των 20 ευρώ) θα ανταμείβεται με ισόποση περικοπή προσαυξήσεων.

Ακόμη περισσότερες προσδοκίες υπάρχουν από την ρύθμιση της δήλωσης αδήλωτων εισοδημάτων είτε μέσω της κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων παρελθόντων ετών που δεν είχαν υποβληθεί έγκαιρα είτε με συμπληρωτικές δηλώσεις για τα -σκόπιμα – αδήλωτα εισοδήματα.

Η υποβολή της δήλωσης θα γίνεται χωρίς να επιβάλλεται το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος (από 100 μέχρι και 1000 ευρώ) και η αποπληρωμή του φόρου που θα προκύπτει θα μπορεί να ρυθμίζεται μέχρι και σε 100 δόσεις.

Από τις ρυθμίσεις αυτές ρεαλιστικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρόσθετα έσοδα από 500 εκ έως 1 δις ευρώ μέσα στο χρόνο.

Τέλος σε ότι αφορά την ρευστότητα των τραπεζών, παρά τις εκροές καταθέσεων οι οποίες έφτασαν στο πρώτο τρίμηνο τα 28 δις ευρώ τα πράγματα είναι ακόμη διαχειρίσιμα.

Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότηση από την ΕΚΤ έχει φτάσει τα 110 δις ευρώ.

Από αυτά τα 70 δις ευρώ προέλθει από έκτακτη ρευστότητα (ELA) και απευθείας δανεισμό των τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ.

Τραπεζικές πηγές μιλούν για ένα μαξιλάρι ασφαλείας κοντά στα 2-3 δις ευρώ ενώ υπάρχει ακόμη το αποθεματικό ύψους 10-12 δις ευρώ από τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων του 2014.

Οι δε εγγυήσεις που μπορούν να προσφέρουν ακόμη οι ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση από τον ELA υπολογίζονται σήμερα στα 50 δις ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.