Quantcast
Ο επικεφαλής των Γερμανικών Επιμελητηρίων για την ελληνική οικονομία: Σημαντικό σημάδι για τους επενδυτές η λήξη των μνημονίων - enikonomia.gr
share

Ο επικεφαλής των Γερμανικών Επιμελητηρίων για την ελληνική οικονομία: Σημαντικό σημάδι για τους επενδυτές η λήξη των μνημονίων

δημοσιεύτηκε:

«Τα προγράμματα βοήθειας για την Ελλάδα έχουν λήξει. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι για τους δυνητικούς επενδυτές ότι η χώρα στέκεται οικονομικά ξανά στα δικά της πόδια, τονίζει ο Δρ. Φόλκερ Τράιερ (Volker Treier), αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και επικεφαλής οικονομολόγος τους, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δε «ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και αναμένεται να σημειώσει ελαφρά ισχυρότερη ανάπτυξη το 2019 από ό,τι φέτος».

Ο κ. Τράιερ, ο οποίος έλαβε μέρος στο πολυσυνέδριο Capital + Vision 2018 του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο. Πρώτα βήματα στο δρόμο προς τις διεθνείς αγορές». Επισημαίνει όμως ότι το αν η επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές επιτευχθεί απρόσκοπτα, θα εξαρτηθεί και από τη δική τους (σ.σ. των αγορών δηλαδή) σταθερότητα».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν πιστεύει ότι η ελληνική αγορά γίνεται τώρα πιο ελκυστική για τους Γερμανούς επενδυτές, απαντά ότι «η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Ελλάδας, εδώ και δεκαετίες, και παρέμεινε ο σημαντικότερος και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Οι οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας είναι επί του παρόντος συγκρατημένα αισιόδοξοι» εκτιμά, ενώ τονίζει πως για να γίνει η Ελλάδα ελκυστικότερη για τους επενδυτές το «πιο σημαντικό είναι να συνεχιστεί με συνέπεια η επιλεγμένη πορεία των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση των προβλημάτων».

Κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο των γερμανικών Επιμελητηρίων, ο απολογισμός των εμπορικών μας σχέσεων είναι πάντως θετικός, αφού «ο όγκος των ελληνογερμανικών συναλλαγών το 2017 ήταν πάνω από 7 δισ. ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 4%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος». Μάλιστα, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Γερμανία αυξήθηκαν «από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018 κατά 6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι», ενώ «το 2016 έγιναν στην Ελλάδα από 120 γερμανικές εταιρείες άμεσες επενδύσεις ύψους περίπου. 3,5 δισ. ευρώ, με έναν κύκλο εργασιών ύψους 7,7 δισ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν περίπου 27.000 άτομα».

«Ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι τομείς της ενέργειας και των logistics, καθώς επίσης και τομείς εξαγωγικού προσανατολισμού», θα ενδιέφεραν τους Γερμανούς επενδυτές, τομείς δηλαδή «στρατηγικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής και οι καινοτομίες έχουν τεράστια σημασία σε αυτούς τους τομείς για την ανάπτυξη. Σε αυτούς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες διμερείς συνεργασίες» και «οι γερμανικές εταιρείες θα προσέφεραν ευχαρίστως συνεργατικές λύσεις» όπως λέει.

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ιταλία εκτιμά ότι «ενδεχόμενες αναταράξεις, λόγω της συζήτησης σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμών της ιταλικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκ νέου σε αβεβαιότητα τη ζώνη του ευρώ» Ορθά επομένως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά βελτιώσεις, διότι η Ευρωζώνη μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλα τα μέλη της τηρούν τους συμπεφωνημένους κανόνες».


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.