Quantcast
Γιαννακίδης: Σε θετική πορεία η οικονομία - Διορθώνουμε αδικίες από τα χρόνια της κρίσης - enikonomia.gr
share

Γιαννακίδης: Σε θετική πορεία η οικονομία – Διορθώνουμε αδικίες από τα χρόνια της κρίσης

δημοσιεύτηκε:

«Η οικονομία βρίσκεται σε μια θετική πορεία και είναι καθήκον μας να ενισχύσουμε αυτήν την τάση ακόμη περισσότερο» τόνισε στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς. «Πλέον, βρισκόμαστε αναμφισβήτητα σε μία θετική συγκυρία για την ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Γιαννακίδης, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα «η Ελλάδα βρίσκεται έξω από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και σχεδιάζει το μέλλον της βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις» και εν συνεχεία αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν βελτίωση των δεικτών.

«Το ΑΕΠ της χώρας κινείται το πρώτο εξάμηνο στο +2,15% σε σχέση με τις προβλέψεις, οι εξαγωγές παραμένουν σε ανοδική τροχιά με αύξηση 17% στο εννεάμηνο, οι δείκτες για τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία εμφανίζονται αυξημένοι. Το ποσοστό της ανεργίας σήμερα βρίσκεται στο 18,9% και είναι μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες με 300.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 70% είναι πλήρους απασχόλησης. Ειδικά σε ότι αφορά τους νέους, η ανεργία έπεσε από το 50% στο 36%. Μετά από 8 χρόνια λιτότητας, καταγράφεται μια σταδιακή στροφή της δημοσιονομικής πολιτικής από την πολυετή προσαρμογή στη λελογισμένη επέκταση».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «καθώς τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται, η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης στρέφεται προς ένα νέο μείγμα με στόχο, την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση χρόνιων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας» και πρόσθεσε: «Κι αυτό γιατί για εμάς η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Αντιθέτως, είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία αποτυπώνεται η στήριξη και η βελτίωση της θέσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Παράλληλα, όμως, με την ενίσχυση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους διορθώνουμε αδικίες από τα χρόνια της κρίσης και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το σημαντικότερο παραγωγικό συντελεστή της χώρας – τους υψηλά μορφωμένους και καταρτισμένους ανθρώπους της» πρόσθεσε ο υφυπουργός. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και σε αναπτυξιακά μέτρα και στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας, τη στήριξη των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και πρωτοβουλιών.

Σχολίασε, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική για την απορρόφηση πόρων, αλλά ό ίδιος ακούγοντας τον περιφερειάρχη αποκόμισε την εντύπωση ότι οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ πάνε καλά και οι πόροι στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες. «Συμφωνώ σε αρκετά μεγάλο βαθμό, αλλά θα πρέπει να τοποθετηθούμε, διότι η αξιωματική αντιπολίτευση για το ίδιο ζήτημα αναφέρει ότι υπάρχει μέγιστο πρόβλημα στην διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Τελικά τι από τα δύο ισχύει, ποια είναι η αλήθεια;».

Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στις προοπτικές της, ως πόλο ανάπτυξης, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με οφέλη «ενεργειακά, οφέλη τουριστικά, οφέλη πολιτιστικά». «Με την ενεργητική εξωτερική μας πολιτική εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση της ειρηνικής συνύπαρξης» τόνισε ο κ. Γιαννακίδης και πρόσθεσε: «Στα Βαλκάνια, όπως πάντα, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της αναβίωσης των εθνικισμών που διαιρούν τους λαούς, εμείς όμως οφείλουμε να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της συνεργασίας και της σταθερότητας».

Σημειώνεται ότι το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το MyPortal.gr και το Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.