Quantcast
Στα 9 δισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών στο εξωτερικό - enikonomia.gr
share

Στα 9 δισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών στο εξωτερικό

δημοσιεύτηκε:

“Κόκκινα δάνεια” ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ “κουβαλάνε” οι ελληνικές τράπεζες στους ισολογισμούς τους από τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό. Τα στοιχεία της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν στα 93,04 δισ. ευρώ από 97,57 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου. Για την ίδια περίοδο τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν μία μεγαλύτερη υποχώρηση στα 84,7 δισ. ευρώ από 88,8 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Η διαφορά αυτή μεταξύ των στοιχείων ΕΚΤ και ΤτΕ, η οποία στο εννεάμηνο φθάνει τα 8,4 δισ. ευρώ (93,04 – 84,7) αντιπροσωπεύει κατα κύριο λόγο τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία που παρακολουθεί η ΤτΕ.

Πάντως σύμφωνα και με τις δύο μεθοδολογίες οι τράπεζες κατόρθωσαν να μειώσουν στο εννεάμηνο τα «κόκκινα δάνεια» τους, διατηρώντας ωστόσο το αρνητικό ρεκόρ στην Ε.Ε. Σύμφωνα με την ΕΚΤ το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» στην Ελλάδα αγγίζει το 43,5% των συνολικών δανείων, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε ειναι μόλις 4,1%. Το αμέσως υψηλότερο ποσσοτό «κόκκινων δανείων» μετά την Ελλάδα, διαθέτει η Κύπρος με 21,1% και ακολουθούν η Πορτογαλία με 14% και η Λετονία με 13,5%.

Για την βελτίωση της δυσμενούς αυτής κατάστασης γίνονται συντονισμένες προσπάθειες τόσο με την πρόωθηση δύο σχεδίων που έχουν κατατεθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος για την μείωση των «κόκκινων δανείων», αλλά και με την καταθέση νέου νόμου που θα διαδεχθεί τον υφιστάμενο (Κατσέλη) για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Συνοπτικά το σχέδιο του ΤΧΣ το οποίο αναμένεται να προωθείται ταχύτερα, προβλέπει τη δημιουργία ενός προγράμματος τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων με την εγγυοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου κατά τα Ιταλικά πρότυπα. Με το πρόγραμμα αυτό υπολογίζεται ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ κρατικής εγγύησης το σύστημα μπορεί να απαλλαγεί από 3 δισ. ευρώ έως 4 δισ. ευρώ Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Το Σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος αποσκοπεί στην μείωση των «κόκκινων δανείων» κατά 40 δισ. ευρώ μέσω της δημιουργίας εταιρείας ειδικού σκοπου και την παράλληλη μεταφορά μέρους του αναβαλλόμενου φόρου σε αυτήν. Και τα δύο σχέδια θα υποβληθούν προς έγκριση από την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαικής Επιτροπής η οποία θα αποφανθεί για το αν αυτά συνιστούν κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες.

Τέλος, όσον αφορά στο ποσοστό κάλυψης των «κόκκινων δανείων», τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των προβλέψεων που έχουν διενεργήσει οι τράπεζες φθάνει το 51,2% του συνόλου των «κόκκινων δανείων», έναντι ποσοστού 61,1% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.