Quantcast
Καμπανάκι από την Κομισιόν: Κλείστε τα προαπαιτούμενα - Δεν βάζουμε σφραγίδα στο σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια - enikonomia.gr
share

Καμπανάκι από την Κομισιόν: Κλείστε τα προαπαιτούμενα – Δεν βάζουμε σφραγίδα στο σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Οι προϋποθέσεις για εκταμίευση της δόσης των χρημάτων που προέρχονται από επιστροφές κερδών επί ελληνικών ομολόγων (συνολικά 1 δισ., ANFAS και SMPs) δεν συντρέχουν αυτή τη στιγμή και οι ελληνικές αρχές πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν τα ανοιχτά προαπαιτούμενα πριν από την συνεδρίαση του Εurogroup της 11 Μαρτίου, προειδοποιεί σήμερα η Κομισιόν, η οποία καταγράφει πως η χώρα είναι μια από τις τρεις στην Ε.Ε με “υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες”.

Επιπλέον το διάδοχο πλαίσιο για το “νόμο Κατσέλη” παραμένει τελείως ανοιχτό προς διαπραγμάτευση και στη σημερινή του μορφή δεν παίρνει τη σφραγίδα των Βρυξελλών.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, η οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα στο πλαίσιο του λεγόμενου χειμερινού πακέτου του ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου (προληπτικό σκέλος), καταγράφεται ότι: “η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες” και “τα προβλήματα ευπάθειας συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική εξωτερική θέση, το υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ελλιπή εξωτερική εξισορρόπηση, σε ένα πλαίσιο υψηλής αν και μειούμενης ανεργίας και χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης”.

Σημειώνει ότι “η Ελλάδα κατάφερε να αποχωρήσει με επιτυχία από το πρόγραμμα υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018, αφού έκανε σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια”, όμως, “παρ `όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες κληρονομημένες ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένης μιας βαθιά αρνητικής καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης, η οποία εξακολουθεί να επιδεινώνεται λόγω της μέτριας αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που παραμένει αρνητικό”.

Η παράγραφος για την Ελλάδα σημειώνει ότι “έχουν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα του κόστους κατά τα παρελθόντα έτη, οι οποίες ‘στολάρισαν’ πρόσφατα λόγω της υποτονικής αύξησης της παραγωγικότητας”.

“Ενώ το ύψος του δημόσιου χρέους παραμένει υψηλό, κατέχεται κυρίως από τους επίσημους πιστωτές και οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι σχετικά χαμηλές για τουλάχιστον μια δεκαετία” καταγράφεται και τονίζεται ότι “ο ρυθμός μείωσης του χρέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία βιώσιμης αύξησης του αναπτυξιακού δυναμικού”.

Επιπλέον “ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ευάλωτος λόγω ενός πολύ μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλής κερδοφορίας, παρεμποδίζοντας την πιστωτική επέκταση και την ανάκαμψη των επενδύσεων”, ενώ “το ιδιωτικό χρέος μειώνεται και η ενεργός απομόχλευση συνεχίζεται”.

“Σημαντικά μέτρα λήφθηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση πολλών από τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας” και “εκτός από την ενοποίηση προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και προσπαθειών προσαρμογής, οι αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης”, καταγράφει η έκθεση.

Η Κομισιόν βεβαίως δια του Επιτρόπου Μοσκοβισί καταγράφει ότι “αυτό δεν είναι ούτε νέο, ούτε κάτι, απαραίτητα καταστροφικό”. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος και η Πορτογαλία θεωρούνταν επίσης ότι έχουν υπερβολικές ανισορροπίες κατά την έξοδο από τα προγράμματά τους. Το γεγονός ότι έκθεση για την Ελλάδας στο ευρωπαϊκό Εξάμηνο δείχνει ότι υπάρχουν υπερβολικές ανισορροπίες δεν σημαίνει ότι λέμε ότι η Ελλάδα δεν ολοκλήρωσε τελικά το πρόγραμμά της… Κάθε άλλο. Το αποθεματικό των ανισορροπιών όμως παραμένει υψηλό, κάτι το αναμενόμενο δεδομένης της διάρκειας και του βάθους της ελληνικής κρίσης. Εν ολίγοις, δεν αντικατοπτρίζει την πρόοδο που σημειώθηκε από το τέλος του προγράμματος και η οποία θα καταγράφεται εξίσου στην έκθεση. Δεν λείπει η προσπάθεια. Η αφετηρία όμως ήταν πολύ χαμηλή, θέλει να καταστήσει σαφές η Κομισιόν.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας: σε λάθος κατεύθυνση οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Κομισιόν εξέφρασε στις αρχές “σχόλια, ανησυχίες και προβληματισμούς” σε ό,τι αφορά το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, για την προστασία στης πρώτης κατοικίας, ο οποίος ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ο νόμος Κατσέλη δεν είναι το μόνο σημείο προβληματισμού και ανταλλαγών μεταξύ Κομισιόν και ελληνικών αρχών.

Συγκεκριμένα ο Βάλντις Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για μέτρα που απαιτούνται για την γενικότερη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδας και ξεκαθάρισε ότι ο σκοπός είναι η προστασία που παρέχεται να είναι απόλυτα στοχευμένα στις πλέον ασθενείς ομάδες, περιορισμένα χρονικά και να μη δημιουργούν εμπόδια για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Για αυτά τα τρία σημεία, η Κομισιόν προειδοποίησε τις ελληνικές αρχές μετά την παρουσίαση της νέας νομοθεσίας.

“Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και το ζήτημα των κόκκινων δανείων, δημοσιεύουμε τη 2η έκθεση για την Ελλάδα, και το συμπέρασμα είναι ότι παρά τη σημαντική πρόοδο, ο ρυθμός εκτέλεσης των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε όπως και οι ίδιες οι μεταρρυθμίσεις σε πολλές περιπτώσεις”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος.

“Ο νόμος Κατσέλη ήταν μια από τις δεσμεύσεις”, επεσήμανε και ξεκαθάρισε ότι ακόμα και σήμερα τη μέρα της παρουσίασης της έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, “υπάρχουν ακόμα ανοιχτές συζητήσεις”, τονίζοντας ότι “σε σχέση με την προστασία πρώτης κατοικίας, έχουμε μοιραστεί τις ανησυχίες μας με τις αρχές”. Διευκρίνισε δε ότι “είναι σωστό και θεμιτό για εμάς το να προστατεύονται οι αδύναμοι, αλλά η προστασία πρέπει να παρέχεται προσωρινά και όχι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές”. Tόνισε δε ότι “δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα έχει σήμερα μακράν το μεγαλύτερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ”.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.