http://www.enikonomia.gr/economy/209921,ta-kolpa-ton-kinezon-gia-na-feroun-paranoma-chrimata-stin-ellada.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_209921_7a42c52be9-9995ddfa14aa9028.jpg Οι Κινέζοι που τα δύο τελευταία χρόνια έχουν πέσει σαν τις.. 3/10/2019 1:59:07 PM

Τα κόλπα των Κινέζων για να φέρουν παράνομα χρήματα στην Ελλάδα

Τα κόλπα των Κινέζων για να φέρουν παράνομα χρήματα στην Ελλάδα

Οι Κινέζοι που τα δύο τελευταία χρόνια έχουν πέσει σαν τις ακρίδες πάνω στο παραλιακό μέτωπο εξαφανίζοντας από μεγάλα διαμερίσματα έως ολόκληρες πολυκατοικίες ειδικά στη Γλυφάδα, συνεχίζουν την επιδρομή τους στα ακίνητα της πρωτεύουσας ξεκοκαλίζοντας ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στo κέντρο της Αθήνας πληρώνοντας μετρητά σε αρκετές περιπτώσεις με χαρτονομίσματα που κρύβουν πάνω τους ή στα προσωπικά τους αντικείμενα, στις αποσκευές, στα ρούχα τους ή ακόμα και στα βιβλία τους.

Χρησιμοποιούν μάλιστα ένα παλιό κόλπο για να μετατρέψουν τα βιβλία τους σε κρυψώνες χρημάτων σκίζοντας τις εσωτερικές σελίδες , ώστε να καταφέρουν να ξεγλιστρήσουν από τους ελέγχους στο τελωνείο του αεροδρομίου “ Ελευθέριος Βενιζέλος “ .Ωστόσο, αυτό το παλιό κόλπο έγινε γρήγορα αντιληπτό από τους υπαλλήλους του τελωνείου. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να γίνει η αρχή, δηλαδή να εντοπίσουν έναν από τους εκατοντάδες Κινέζους ταξιδιώτες και υποψήφιους αγοραστές ακινήτων που χρησιμοποιούσαν τη συγκεκριμένη μέθοδο για να φέρουν αδήλωτο χρήμα στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία το 2018 είχαμε πέντε δεσμεύσεις ρευστού χρήματος που άνηκαν σε Κινέζους υπηκόους ύψους 309.900 ευρώ , 26.000 δολαρίων και 78.000 ντίρχαμ , ενώ πριν από έναν χρόνο καταγράφηκαν τρεις δεσμεύσεις 79.300 ευρώ και 5.900 λιρών Αγγλίας. Τα χρήματα μεταφέρονταν μέσω αποσκευών και χειραποσκευών, ενώ εντοπίστηκαν και περιπτώσεις όπου τα χρήματα ήταν επιμελώς κρυμμένα μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα βιβλία, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτής ενός Κινέζου που είχε κρύψει μέσα σε ένα βιβλίο 267.000 ευρώ τα οποία και προορίζονταν , όπως είπε στις Αρχές για την αγορά διαμερίσματος στα νότια προάστια με σκοπό να πάρει τη Χρυσή Βίζα , αφετέρου για να προσφέρει στην οικογένεια του καλύτερη ποιότητα ζωής, μακριά από το ρυπογόνο περιβάλλον του Πεκίνου και την αυστηρή , γεμάτη περιορισμούς κυβερνητική πολιτική της χώρας του.

Σκύλος που ανιχνεύει μετρητά

Παράγοντες της μεσιτικής αγοράς , ωστόσο βάσει των προσωπικών τους εμπειριών ,καθώς έρχονται σε επαφή με τους Κινέζους ενδιαφερόμενους αγοραστές σχεδόν σε καθημερινή βάση λένε στο “Πρώτο Θέμα” ότι γνωρίζουν για περιπτώσεις που το αδήλωτο χρήμα ήταν επιμελώς κρυμμένο μέσα σε κρυφές τσέπες ρούχων κατά τέτοιο τρόπο που είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν στους τελωνειακούς ελέγχους. Ο μόνος που θα μπορούσε να τα καταφέρει είναι ένας σκύλος που έχει περάσει ειδική εκπαίδευση προκειμένου να εντοπίζει χρήματα . Το συμπαθέστατο αυτό το τετράποδο μάλιστα στο πρόσφατα παρελθόν είχε εντοπίσει 21.000 δολάρια κρυμμένα σε μια βαλίτσα.

Σύμφωνα με άλλους παράγοντες της μεσιτικής αγοράς , οι Κινέζοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές όταν ταξιδεύουν στην Ελλάδα έχουν μαζί τους ένα χρηματικό ποσό το οποίο προορίζουν ως προκαταβολή για αγορά του ακινήτου. Το πρώτο πράγματα που κάνουν,με το που φθάνουν στη χώρα μας είναι να βγάλουν ΑΦΜ, να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό και να ορίσουν πληρεξούσιο δικηγόρο ο οποίος θα τους εκπροσωπεί σε όλες τις συναλλαγές. Βρίσκουν λοιπόν το ακίνητο, δίνουν το αδήλωτο χρήμα ως προκαταβολή και επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Στη συνέχεια σταδιακά μεταφέρουν το υπόλοιπο ποσό για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας από τον κινεζικό τραπεζικό λογαριασμό στον ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό . Λόγω των capital controls που ισχύουν στην Κίνα, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες καθώς όσο πιο μεγάλο είναι το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας , τόσο πιο χρονοβόρα είναι η διαδικασία μεταφοράς των χρημάτων στην Ελλάδα.

Οι εταιρείες που εκπροσωπούν τους Κινέζους ενδιαφερόμενους εκτιμούν ότι από το Πάσχα και μετά αναμένεται ένα μεγάλο κύμα υποψήφιων αγοραστών .Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις μεγάλες κινεζικές εταιρείες real estat στην Αθήνα που αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες προκειμένου να ανταποκριθούν στο αγοραστικό ενδιαφέρον των συμπατριωτών τους . Πρόκειται για τις Develop Trust Με γραφεία επί της λεωφόρου Κηφισίας , τη Vermillion και την Attica Diamond που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στις αγοραπωλησίες ακινήτων για λογαριασμό Κινέζων. Αυτές οι εταιρείες επενδύουν σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας , όπως η πλατεία Αμερικής και η πλατεία Κολιάτσου . Αγοράζουν κτίρια και πολυκατοικίες σε τιμές πολύ χαμηλές 850 ευρώ το τ.μ τα ανακαινίζουν και τα μοσχοπουλούν. Σύμφωνα με τους μεσίτες αυτό που προσελκύει τους Κινέζους στη χώρα μας είναι κυρίως οι χαμηλές τιμές των ακινήτων καθώς έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση , ενώ στα θετικά της αγοράς είναι και το γενναιόδωρο πρόγραμμα της “ Χρυσής Βίζας” που προσφέρει πενταετή άδεια παραμονής για κάθε επένδυση άνω των 250.000 ευρώ σε ελληνικά ακίνητα. Το θερμό κλίμα της χώρας μας είναι ένα επιπλέον κίνητρο.


Πηγή Πληροφοριών: Εφημερίδα " Πρώτο Θέμα"


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ