Quantcast
Τι προβλέπει το χωροταξικό για τις πυρόπληκτες περιοχές - Οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης - enikonomia.gr
share

Τι προβλέπει το χωροταξικό για τις πυρόπληκτες περιοχές – Οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης

δημοσιεύτηκε:

Στο 0,30 καθορίζεται ο συντελεστής δόμησης για τις περιοχές αμιγούς και γενικής κατοικίας στη Νέα Μάκρη με βάση τα όσα προβλέπονται από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΣ) το οποίο έχει προεγκριθεί.

Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του ΕΣΧ καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης τόσο για την προαναφερόμενη περιοχή όσο και για τη Ραφήνα που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.
Παραμένοντας στη Νέα Μάκρη, με βάση τα όσα προβλέπονται από το ΕΧΣ, ο συντελεστής δόμησης για τις περιοχές γενικής κατοικίας καθορίζεται στο 0,40 με κυρίαρχο χαρακτήρα των κεντρικών εξυπηρετήσεων.
Χαμηλότερος είναι ο συντελεστής δόμησης στα μέρη που επιτρέπεται ο τουρισμός- αναψυχή που διαμορφώνεται στο 0,30 ανά έκταση. Για τη Ραφήνα ο συντελεστής δόμησης είναι 0,40 για τις περιοχές αμιγούς και γενικής κατοικίας και στο 0,50 γα αμιγή και γενική κατοικία για τις περιοχές όπου το κυρίαρχο στοιχείο είναι η κύρια κατοικία. Για τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις αλλά και για τις γεωργικές ο συντελεστής δόμησης είναι 0,30.
Στην περιοχή επέμβασης διακρίνονται περιοχές με διαφορετικό κυρίαρχο χαρακτήρα. Ειδικότερα, από τη Νέα Μάκρη, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν περιοχές με διαφορετικό κυρίαρχο χαρακτήρα. Ειδικότερα, για τη Νέα Μάκρη, υπάρχουν περιοχές με κυρίαρχο χαρακτήρα παραθεριστικής κατοικίας, περιοχές με κυρίαρχο χαρακτήρα κεντρικών εξυπηρετήσεων, περιοχές κατασκηνώσεων και περιοχές ελεύθερων χώρων και αστικού πρασίνου. Για τη Ραφήνα υπάρχουν οι ίδιες διακρίσεις. Ειδικότερα, περιοχή με κυρίαρχο χαρακτήρα παραθεριστικής κατοικίας είναι το Κόκκινο Λιμανάκι, ενώ περιοχές με κυρίαρχο χαρακτήρα κύριας κατοικίας είναι αυτή που βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Αλ. Φλέμιγκ. Αυτές που βρίσκονται ανατολικά της Λεωφόρου Μαραθώνος και δυτικά των περιοχών της παραθεριστικής κατοικίας χαρακτηρίζονται περιοχές γεωργικής γης.
Όπως αναφέρθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο ακριβής προσδιορισμός των ορίων χρήσεων γης και των συντελεστών δόμησης θα γίνει κατά τη μελέτη του ΕΣΧ. Σημειώνεται ότι για τις περιοχές των κατασκηνώσεων που δεν υλοποιήθηκαν οι διατάξεις του Ολυμπιακού Νόμου που αφορά σε θέματα ολυμπιακής φιλοξενίας και έργων υποδομής προτείνεται να ισχύει ο συντελεστής δόμησης 0,1. Κατά το υπουργείο για τις περιοχές που βρίσκονται εντός του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου και έχουν εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια εξακολουθούν να ισχύουν οι χρήσεις που προβλέπονται από τα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, με δυνατότητα διερεύνησης προσθήκης τυχόν σημαντικών κοινωνικών κυρίως αναγκών κατόπιν διαπίστωσης και καταγραφής στο στάδιο της επόμενης φάσης. Στο ΕΧΣ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα ρέματα και στις παραρεμάτιες περιοχές.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.