Quantcast
"Κόκκινα" δάνεια: Μπήκαν οι βάσεις για τη δραστική μείωσή τους - enikonomia.gr
share

“Κόκκινα” δάνεια: Μπήκαν οι βάσεις για τη δραστική μείωσή τους

δημοσιεύτηκε:

Τις βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείωνέβαλαν τράπεζες και κυβέρνηση με τις αποφάσεις που πήραν, αφενός για τη δημιουργία bad banks και αφετέρου με το σχέδιο “Ηρακλής”. Η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων, που ήδη έχει αναπτυχθεί, μορφοποιείται πλέον, μετά και τις αποφάσεις της Alpha Bank, η οποία παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιό της για την περίοδο 2020-2022.

Με ένα καλά δομημένο πλάνο μετασχηματισμού, που ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Βασίλης Ψάλτης, η Alpha Bank τιτλοποιεί μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) 12 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα δημιουργεί με την πώληση της Cepal έναν ισχυρό, ανεξάρτητο πόλο για τη διαχείριση προβληματικών δανείων.

Το project Galaxy της τράπεζας θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο διαχειριστή NPE. Η Cepal, στην οποία η Alpha απέκτησε κυριότητα 100%, τους αμέσως επόμενους μήνες θα πωληθεί κατά πλειοψηφία σε επενδυτή, ο οποίος ταυτόχρονα θα αγοράσει έως και το 95% των μεσαίας και χαμηλής πιστοληπτικής εξασφάλισης ομολόγων της τιτλοποίησης των 12 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Alpha θα αναθέσει στην Cepal τη διαχείριση των 7 δισ. ευρώ NPE που έχει στα χαρτοφυλάκιά της. Η συμφωνία θα γίνει, αξιοποιώντας τις κατικές εγγυήσεις για τα υψηλής πιστοληπτικής εξασφάλισης ομόλογα που προβλέπει το σχέδιο “Ηρακλής”. Με το σχέδιο εξυγειαίνεται ο ισολογισμός, ενισχύονται η κερδοφορία και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων και μεταβάλλονται σημαντικά κρίσιμοι δείκτες.

Παράλληλα, πρΟ των θυρών είναι η απόφαση της Eurobank για πώληση του χαρτοφυλακίου NPE με την επωνυμία Cairo, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, καθώς και της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS.

O τρίτος σημαντικός πόλος της αγοράς των NPE προέρχεται από το πρώτο τραπεζικό carve-out που ολοκλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς, μεταβιβάζοντας σε νέα εταιρεία που συγκρότησε με την Intrum χαρτοφυλάκιο 26 δισ. NPE και 1 δισ. ακινήτων.

Πηγή πληροφοριών: Πρώτο Θέμα

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.