Quantcast
Τράπεζα Πειραιώς: Επισπεύδει τη μείωση των "κόκκινων" δανείων της - enikonomia.gr
share

Τράπεζα Πειραιώς: Επισπεύδει τη μείωση των “κόκκινων” δανείων της

δημοσιεύτηκε:

Επισπεύδει την υλοποίηση του σχεδίου της για μείωση των “κόκκινων” δανείων της η Τράπεζα Πειραιώς, επιδιώκοντας τη συρρίκνωση του αποθέματός τους κατά 11 δισ. ευρώ το 2020 από περίπου 7 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

Το ιστορικά χαμηλό επίπεδο αθετήσεων και επανα-αθετήσεων, που καταγράφηκε στο τέταρτο 3μηνο του 2019, σηματοδοτεί τις βελτιούμενες τάσεις για την προσεχή περίοδο, με τον δείκτη ΜΕΑ να αναμένεται να περιορισθεί στο περίπου 15% στο τέλος του 2022, από περίπου 49% το 2019. 

Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, αναφέρει ότι το 2019 ήταν έτος ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς πέτυχε απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς που εστίασε, επανερχόμενη σε κερδοφορία, βελτιώνοντας την ποιότητα ενεργητικού και τη ρευστότητα, και ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση.

«Παράλληλα με αυτή τη σημαντική πρόοδο, η τράπεζα ολοκλήρωσε σε χρόνο-ρεκόρ την ιδιαίτερα πολύπλοκη συναλλαγή μεταφοράς της πλατφόρμας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού, συνεργαζόμενη στρατηγικά με την Intrum, μια πρωτοβουλία που θα αναβαθμίσει την προσπάθεια απομόχλευσης των κινδύνων της τράπεζας. Επιπλέον, η έκδοση ομολόγου Tier 2 ποσού 400 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο 2019, ήταν η πρώτη από ελληνική τράπεζα μετά από 11 χρόνια.

Συνολικά, οι αποφασιστικές ενέργειες της τράπεζας ενίσχυσαν την κεφαλαιακή μας θέση κατά περίπου 200 μ.β., στο υψηλό της αρχικής κατεύθυνσης που είχε επικοινωνηθεί. Η ετήσια απόδοσή μας ενισχύθηκε από τις εκταμιεύσεις δανείων ύψους 4,1 δισ. ευρώ, τα ανθεκτικά περιθώρια και την αδιάκοπη προσπάθεια μείωσης των εξόδων», ανέφερε ο κ. Μεγάλου.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς ενέργειες μη οργανικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της το 2020, και σε τιτλοποιήσεις ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

Συνολικά, η συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προγραμματίζεται το 2020, θα ενισχυθεί στα περίπου 11 δισ.ευρώ, καταλήγοντας σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων χαμηλότερο του 30% μέχρι το τέλος του 2020, έναντι αρχικού στόχου για μείωση κοντά στο 40%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.