Quantcast
Lockdown: Τα σενάρια για την επαναλειτουργία της εστίασης - enikonomia.gr
share

Lockdown: Τα σενάρια για την επαναλειτουργία της εστίασης

δημοσιεύτηκε:

Του Δημήτρη Χριστούλια

Να παραμείνουν κλειστά εστιατόρια, µπαρ και καφετέριες και τον ∆εκέµβριο εξετάζει ως το επικρατέστερο σενάριο η κυβέρνηση, µε στόχο να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων µελετούν καθηµερινά τα επιδηµιολογικά στοιχεία και αναµένουν τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιµωξιολόγων, προκειµένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, τα µέχρι στιγµής επιδηµιολογικά στοιχεία, δηλαδή ο υψηλός αριθµός κρουσµάτων, θανάτων αλλά και διασωληνωµένων, δεν αφήνουν περιθώρια να ανοίξουν τα καταστήµατα της εστίασης εντός του ∆εκεµβρίου. Όλα τα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου συµφωνούν ότι πρωτίστως θα πρέπει να διασφαλισθεί η δηµόσια υγεία, ανεξάρτητα από το οικονοµικό κόστος. ∆εν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε κάθε ευκαιρία, επισηµαίνει ότι επιχειρήσεις και εργαζόµενοι θα στηριχθούν και τους πρώτους µήνες του 2021, καθώς το επιβάλλουν οι επιδηµιολογικές συνθήκες. Εντός της εβδοµάδας το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης αναµένεται να πραγµατοποιήσει αλλεπάλληλες συσκέψεις, προκειµένου να λάβει και τις τελικές αποφάσεις.
Στο συρτάρι υπάρχει και plan b, στην περίπτωση που αποφασισθεί να ανοίξουν, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, τα καταστήµατα εστίασης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται είναι να λειτουργήσουν από τη ∆ευτέρα 21 ∆εκεµβρίου µόνο οι καφετέριες και µόνο οι εξωτερικοί χώροι. Να µην επιτραπεί, δηλαδή, η λειτουργία εστιατορίων και µπαρ. Εάν τα κρούσµατα, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι έχουν µειωθεί σε ιδιαίτερα µεγάλο βαθµό, τότε µπορεί να συζητηθεί να ανοίξουν και τα εστιατόρια, µε τις πιθανότητες ωστόσο να είναι ελάχιστες. Ακόµη, όµως, και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, εάν συµβεί κάτι τέτοιο θα µπουν πολύ αυστηροί κανόνες.
Για παράδειγµα, κάθε εστιατόριο θα πρέπει να δέχεται τους πελάτες του µόνο µε κράτηση, ενώ η πληρότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 50%. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να θεσπιστούν ακόµη πιο αυστηρές προϋποθέσεις, που θα αφορούν ακόµη λιγότερα άτοµα ανά τ.µ. Σε κάθε περίπτωση, στα τραπέζια θα µπορούν να βρίσκονται µόνο τέσσερα άτοµα, ενώ δεν αποκλείεται να γίνονται και συστάσεις στους πελάτες να παραµένουν µέσα στα εστιατόρια για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα. Και στα δύο σενάρια το µόνο σίγουρο είναι ότι 80.000 επιχειρήσεις της εστίασης θα συνεχίσουν να είναι κλειστές µε κρατική εντολή είτε να υπολειτουργούν, µε χιλιάδες από τους συνολικά 300.000 εργαζοµένους που απασχολούνται στον κλάδο να µπαίνουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας και να λαµβάνουν και τον επόµενο µήνα την ειδική αποζηµίωση, ύψους έως 800 ευρώ.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.