Quantcast
"Μονιμοποιείται" η Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πότε ανοίγει ο 5ος κύκλος - Τι θα γίνει με μπλοκάκια και νέες επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

“Μονιμοποιείται” η Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πότε ανοίγει ο 5ος κύκλος – Τι θα γίνει με μπλοκάκια και νέες επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Προς «μονιμοποίηση» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, για όσο διάστημα απαιτηθεί από τις συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία: Ο 4ος κύκλος αυτών των κρατικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις …έσπασε τα κοντέρ, καθώς υπολογίζεται πως πάνω από 400.000 δικαιούχοι θα μοιραστούν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αρχικός προϋπολογισμός για το πρόγραμμα ήταν 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που δεν έφτασε για να καλύψει την ζήτηση. Η εξέλιξη αυτή βεβαίως δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 ήρθε να «αντικαταστήσει» την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού των 534 ευρώ που πήραν το καλοκαίρι Ατομικές Επιχειρήσεις, Ομόρρυθμες & Ετερόρρυθμες Εταιρείες, Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, αλλά και Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες. Σχήματα που ως επί το πλείστον ήταν «οικογενειακές» επιχειρήσεις που διαχειρίζονταν από μπαρ, καφέ, εστιατόρια και καντίνες έως ανθοπωλεία και περίπτερα.

Τι θα γίνει με «μπλοκάκια», νέες επιχειρήσεις και αγρότες
Το «παιχνίδι» μάλιστα σε αυτό τον κύκλο της Επιστρεπτέας «άνοιξε» για τα καλά, αφού δόθηκε η ευκαιρία να πάρουν ενισχύσεις ακόμη και νέες επιχειρήσεις, αλλά και «μπλοκάκια» που δεν είχαν ταμειακές μηχανές και δεν απασχολούσαν υπαλλήλους. Η «βεντάλια» των δικαιούχων διευρύνθηκε όταν προστέθηκαν και οι αγρότες στον «χορό».
«Πρωταθλητές» σε μερίδιο Επιστρεπτέας σε αυτόν τον κύκλο ήταν καφετέριες, υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων με οδηγό ιδιόκτητη, εστιατόρια, δικηγόροι, ψητοπωλεία, ταβέρνες, μπαρ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού. Στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προστέθηκαν λοιπόν, αγρότες, «μπλοκάκια» αλλά και νέες επιχειρήσεις με θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020 και βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου – Αυγούστου για όσες τηρούν διπλογραφικό σύστημα, και τον τζίρο του 3ου τριμήνου για όσες τηρούν απλογραφικό σύστημα Οι ίδιοι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση και στους νέους γύρους Επιστρεπτέας Προκαταβολής που .. έρχονται με μικρές διαφοροποιήσεις όσον αφορά στους «νέους», ώστε να περιληφθούν στους επόμενους και επιχειρήσεις που ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους ακόμη πιο πρόσφατα.

Πότε ανοίγει ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας
Αρχές Ιανουαρίου αναμένεται ο επόμενος γύρος Επιστρεπτέας Προκαταβολής και συγκεκριμένα ο 5ος με μήνες αναφοράς Νοέμβριο και Δεκέμβριο: Όπως έλεγαν πάντως υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ουσιαστικά ο θεσμός της Επιστρεπτέας «μονιμοποιείται» και θα καθιερωθεί με νέους κύκλους να ακολουθούν και εντός του 2021. Όλα αυτά βέβαια σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας και τον βαθμό «επαναφοράς» της οικονομικής δραστηριότητας. Και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα υιοθετηθεί το ίδιο «μοντέλο» με την 4: Το 50% του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστρέφεται. Το υπόλοιπο 50%, το οποίο συνιστά δάνειο, ξεκινά να αποπληρώνεται από τον Ιανουάριο του 2022 σε 40 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο αναφοράς 0,74%.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.