Quantcast
ΥΠΟΙΚ: Στη Βουλή η Πολυμερής Σύμβαση για την εξάλειψη διπλής φορολόγησης - enikonomia.gr
share

ΥΠΟΙΚ: Στη Βουλή η Πολυμερής Σύμβαση για την εξάλειψη διπλής φορολόγησης

δημοσιεύτηκε:

Το Σχέδιο Νόμου που αφορά την Πολυμερή Σύμβαση για την εξάλειψη διπλής φορολόγησης κατάθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών .
Πρόκειται για το Σχέδιο Νόμου που φέρει τον τίτλο «Κύρωση της Πολυμερούς Σύμβασης για την εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με τις φορολογικές συμφωνίες για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών» και το οποίο επιβεβαιώνει τη σταθερή προσήλωση της Κυβέρνησης στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, καθώς και στη διασφάλιση περιβάλλοντος σταθερότητας και φορολογικής δικαιοσύνης, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες διεθνούς συνεργασίας. Ειδικότερα, με το κατατεθέν Σχέδιο Νόμου κυρώνεται η Πολυμερής Σύμβαση για την εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με τις φορολογικές συμφωνίες για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών.
Η Σύμβαση υιοθετήθηκε στο Παρίσι στις 24 Νοεμβρίου 2016 και υπεγράφη από την Ελληνική Δημοκρατία στις 7 Ιουνίου 2017. Παρέχει στα κράτη τα εργαλεία που χρειάζονται για να διασφαλίσουν ότι τα κέρδη φορολογούνται εκεί όπου πραγματοποιούνται οι οικονομικές δραστηριότητες που τα παράγουν και εκεί όπου δημιουργείται η αξία τους. Έτσι, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της απώλειας σημαντικών εταιρικών φορολογικών εσόδων εξαιτίας του επιθετικού διεθνούς φορολογικού σχεδιασμού, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα την τεχνητή μετατόπιση κερδών σε εδάφη όπου αυτά δεν υπόκεινται σε φορολογία ή υπόκεινται σε μειωμένη φορολογία.
Παράλληλα, εξασφαλίζεται η βελτίωση των μηχανισμών επίλυσης διαφορών, προκειμένου η υιοθέτηση των μέτρων για την εξάλειψη των ευκαιριών διασυνοριακής φοροδιαφυγής να μην οδηγεί σε αβεβαιότητα για τους φορολογούμενους και σε ακούσια διπλή φορολόγηση. Στόχοι του Σχεδίου Νόμου είναι:
– Βραχυπρόθεσμα, η ταχεία και συντονισμένη τροποποίηση των διατάξεων των υφιστάμενων φορολογικών συμφωνιών που έχει συνάψει η Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη διμερούς επαναδιαπραγμάτευσης κάθε τέτοιας συμφωνίας ξεχωριστά, διαδικασία η οποία θα καθίστατο χρονοβόρα και λιγότερο αποτελεσματική. Οι διεθνείς φορολογικές συμφωνίες στις οποίες έχει συμβληθεί η Ελλάδα και οι οποίες είναι σε ισχύ ανέρχονται σε 57.
– Μακροπρόθεσμα, η εφαρμογή των τελικών συστάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την καταπολέμηση των φαινομένων διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μετατόπισης κερδών, οι οποίες αποσκοπούν συγκεκριμένα στην αποτροπή της καταστρατήγησης των φορολογικών συμφωνιών, τη βελτίωση των μηχανισμών επίλυσης διαφορών που σχετίζονται με τις φορολογικές συμφωνίες, την αποτροπή της τεχνητής αποφυγής δημιουργίας μόνιμης εγκατάστασης και την εξουδετέρωση των επιπτώσεων των υβριδικών αναντιστοιχιών. Μέσω της καταπολέμησης των φαινομένων αυτών εξασφαλίζονται τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας.
Τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου είναι πολλαπλά. Μεταξύ άλλων:
– Καθιερώνονται ισότιμοι όροι θεμιτού ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο. Έτσι, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, οδηγώντας σε οφέλη και για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
– Ενισχύεται η διαφάνεια και η φορολογική ασφάλεια, μέσω της βελτίωσης των μηχανισμών επίλυσης διαφορών, καθώς και της βελτίωσης στην οργάνωση και τυποποίηση των σχετικών υπηρεσιών του Κράτους, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του.
– Προβλέπεται να υπάρξει συμβολή στην αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων, διότι ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των φορολογικών συμφωνιών που έχει συνάψει η Ελλάδα μπορούν να επιλυθούν σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης μέσω των προβλεπόμενων μηχανισμών επίλυσης διεθνών φορολογικών διαφορών.
– Επιτυγχάνεται ο περιορισμός των πόρων που θα δαπανούνταν, ελλείψει συγχρονισμένης τροποποίησης διατάξεων μέσω της Πολυμερούς Σύμβασης, προκειμένου για τη διμερή επαναδιαπραγμάτευση κάθε φορολογικής συμφωνίας που έχει συνάψει η Ελλάδα και είναι σε ισχύ ξεχωριστά.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
– ορίζεται το πεδίο εφαρμογής και τίθενται οι έννοιες των όρων που αναφέρονται στην υπό κύρωση Πολυμερή Σύμβαση για την εφαρμογή της, υποχρεούνται τα κράτη να αναδιατυπώσουν το προοίμιο των φορολογικών τους συμφωνιών έτσι ώστε να αποτυπώνεται ρητά η πρόθεσή τους για εξάλειψη της διπλής φορολογίας, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν ευκαιρίες για μη φορολόγηση ή για μειωμένη φορολόγηση μέσω φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής,
– εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας από φαινόμενα αναζήτησης ευνοϊκότερης συμφωνίας, μέσω της εισαγωγής αντικαταχρηστικών κανόνων στις διμερείς φορολογικές συμφωνίες,
– θεσπίζονται κανόνες διενέργειας υποχρεωτικής και δεσμευτικής Διαιτησίας, στο πλαίσιο της Διαδικασίας Αμοιβαίου Διακανονισμού επίλυσης διαφορών μεταξύ των κρατών,
– παρατίθενται οι επιφυλάξεις και γνωστοποιήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι οποίες ορίζουν το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων της Πολυμερούς Σύμβασης σε σχέση με τις ισχύουσες διμερείς φορολογικές συμφωνίες της Ελλάδας,
– παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση αποφάσεων που αφορούν
(ί) στη διεύρυνση του καταλόγου Συμφωνιών καθώς και τυχόν τροποποιητικών ή συνοδευτικών αυτών πράξεων και
ίί) στην πραγματοποίηση πρόσθετων γνωστοποιήσεων ή στην γνωστοποίηση μη αποδοχής μίας επιφύλαξης. (άρθρα πρώτο – τέταρτο)

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.