Quantcast
Βαρουφάκης: «Παράπλευρη απώλεια» η Ελλάδα στη σύγκρουση Βερολίνου- Παρισιού - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: «Παράπλευρη απώλεια» η Ελλάδα στη σύγκρουση Βερολίνου- Παρισιού

δημοσιεύτηκε:

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη «L’ Obs» έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης όπου μιλά για τη δομή της Ε.Ε., την επιτακτική ανάγκη εκδημοκρατισμού της τελευταίας, τη σύγκρουση Βερολίνου- Παρισιού, την πιθανότητα να διαλυθεί η Ευρώπη και για την Ελλάδα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πως «η Ελλάδα είναι η παράπλευρη απώλεια μιας σύγκρουσης που την ξεπερνά. Ο βασικότερος λόγος που οι Ευρωπαίοι εταίροι αρνήθηκαν στη χώρα μας να αναδιαρθρώσουν το χρέος της ώστε να ανακάμψει η οικονομία, συνδέεται με τη μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα σε Βερολίνο και Παρίσι στους κόλπους της Ευρωζώνης. Για μένα είναι ξεκάθαρο από την εμπειρία μου το περσινό καλοκαίρι ότι η κρίση του ευρώ παραμένει καθότι η Γερμανία θέλει να έχει την εποπτεία και του εθνικού προϋπολογισμού της Γαλλίας. Με την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία, δεν είναι σαφές τώρα πώς θα μπορούσε το Παρίσι να μειώσει το έλλειμμα με βάση τους κανόνες που επιβάλλει η Ευρώπη».

Αναφερόμενος ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Ευρωπαϊκή κοινότητα, τονίζει πως πολλοί τη θεωρούν ως ένα «καρτέλ» που στηρίζεται στη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας και οι τεχνοκράτες των γραφείων των Βρυξελλών εφαρμόζουν μια στρατηγική που είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να διαχειρίζεται τα ζητήματα πέρα από ανθρώπους, χωρίς συγκρούσεις και μακριά από οποιαδήποτε πραγματική πολιτική. Δεν μπορούμε να δηλώνουμε έκπληκτοι όταν λένε αρκετοί ότι έχει γίνει μια απολυταρχία χωρίς ψυχή και αντικοινωνική” και προσθέτει:

«Είναι σαφές πως οι θεσμοί θα αγωνιστούν με νύχια και με δόντια κατά της όποιας διαδικασίας εκδημοκρατισμού. Την ίδια ώρα πώς μπορούμε να αρνηθούμε ότι η αποσύνθεση της Ε.Ε. βρίσκεται σε εξέλιξη; Πώς να αρνηθούμε ότι οι άνθρωποι δεν πιστεύουν καθόλου στο «ευρωπαϊκό οικοδόμημα»; Τα κράτη- μέλη της Ε.Ε., αν θέλουν να διατηρήσουν το όραμα ζωντανό, πρέπει να έχουν την πολιτική βούληση να προχωρήσουν σε εκδημοκρατισμό που θα καταλήξει σε μεγάλες αλλαγές. Η κρίση στην Ε.Ε. μας δίνει μια ιστορική ευκαιρία για να απαιτήσουμε δραστικές αλλαγές σε ανεπαρκείς θεσμούς και όργανα, απολυταρχικούς, μη νομιμοποιημένους και όλα αυτά προς την κατεύθυνση να προστατευθεί η Ευρώπη. Ειδάλλως, πολύ σύντομα, κόμματα της Άκρας Δεξιάς θα εμφανιστούν ως υπερασπιστές των αδύνατων που θα συλλέξουν τα… κομμάτια της Ευρώπης…» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.